Irská ekonomika loni rostla o 26 procent. Za rekordem jsou levné daně

ČTK ČTK
12. 7. 2016 15:10
Z původně odhadovaných 7,8 procenta zrychlila irská ekonomika na 26,3 procenta. Za takto výrazným růstem stojí především daňově motivované stěhování zahraničních firem do země. Irsko se v roce 2010 dostalo do krize, od té doby ale oživilo, klesla nezaměstnanost a slabé euro podpořilo vývoz.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Dublin - Irská ekonomika loni prudce zrychlila růst na rekordních 26,3 procenta namísto původně odhadovaného tempa 7,8 procenta. Výrazná změna odhadu odrážela účetní revizi hodnoty státních kapitálových aktiv v důsledku daňově motivovaného stěhování zahraničních firem do země i s jejich kapitálem, uvedl irský statistický úřad.

Úřad upřesnil, že kvůli příchodu některých firem, zejména společností nabízejících mezinárodní leasing letadel, se musela přeúčtovat celá státní bilance. Do Irska v posledních letech díky nízkým daním přesouvají zvýšeným tempem svá oficiální sídla firmy zejména z USA a registrují zde své základní operace, i když management obvykle zůstává v původní zemi.

"Po přemístění firmy se celá její účetní rozvaha zahrne do našich kapitálových aktiv a do naší mezinárodní investiční pozice. Tento velmi dramatický vzestup zvýšil kapacitu naší hospodářské produkce a ovlivnil loňské účty vývozu a dovozu," uvedl vedoucí statistik úřadu Michael Connolly.

Irsko bylo i při původně odhadnutém růstu o téměř osm procent druhým rokem za sebou nejrychleji rostoucí ekonomikou Evropské unie. V roce 2014 jeho ekonomika expandovala o 4,8 procenta.

Díky prudkému růstu hrubého domácího produktu (HDP) rapidně klesl irský státní dluh. Na konci roku sestoupil mírně pod 80 procent HDP ve srovnání s původním odhadem 93,8 procenta, uvedl Connolly.

Irsko se v roce 2010 dostalo kvůli kolapsu domácích bank do krize a muselo požádat o záchranný program, od té doby však výrazně oživilo. Loni ekonomika těžila z dalšího poklesu nezaměstnanosti, růstu maloobchodních tržeb a slabého eura, které podpořilo vývoz. V letech 2008 až 2010 se ekonomika Irska propadla o více než deset procent.

 

Právě se děje

Další zprávy