Investice do zlata vystoupily v pololetí na rekord, vliv má i nervozita trhů po Brexitu

ČTK ČTK
11. 8. 2016 12:18
Investiční poptávka po zlatě dosáhla v prvním pololetí rekordu a jen ve druhém čtvrtletí se investice více než zdvojnásobily na 448 milionů tun. Zájem se zvyšoval hlavně mezi fondy ETF, nákupy zlatých šperků se ale snížily.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Londýn - Investiční poptávka po zlatě dosáhla v prvním pololetí rekordu a jen ve druhém čtvrtletí se investice více než zdvojnásobily na 448 milionů tun. Oznámila to Světová rada pro zlato (WGC). Zájem se zvyšoval hlavně mezi fondy ETF. Nákupy zlatých šperků se naopak snížily, menší zájem měli zejména Číňané a Indové, kteří jsou největšími spotřebiteli zlata na světě.

Celková poptávka po zlatě v první polovině roku dosáhla 2335 tun, což představuje meziroční nárůst o 15 procent a druhý nejvyšší takový údaj v historii.

Za nárůstem ve druhém kvartálu stojí kromě jiného investice od fondů ETF. Ty se zvýšily na 237 tun. Před rokem se zájem ETF o zlato naopak snižoval.

"Expanze záporných úrokových sazeb měla na trh se zlatem dvojí dopad - jednak to zvyšuje další nejistotu a naopak snižuje náklady ušlé příležitosti pro investice do zlata," citovala agentura Reuters Alistaira Hewitta z WGC. Třetím faktorem je podle něj zpomalující tempo amerických úrokových sazeb a slabší dolar.

Zlato ale podle Hewitta ovlivnilo i rozhodnutí Británie vystoupit z Evropské unie, což zvýšilo nervozitu na finančních trzích.

Vyšší poptávka po zlatě způsobila, že cena kovu se během pololetí zvýšila asi o čtvrtinu. To je největší procentuální nárůst za více než 35 let.

Prudký růst cen ale ovlivnil celkové složení poptávky. Investoři, kteří nákupem zlata chtějí rozložit investiční riziko, vytlačili tradičně silné nákupy šperků, a vůbec poprvé se tak v prvním pololetí stali největším jednotlivým komponentem v celkovém mixu zájemců o zlato.

Zlato jakožto drahý kov poptávají kromě domácností a investorů i technologické firmy, které jej využívají v elektronice či ve stomatologii, ale i centrální banky a další instituce.

 

Právě se děje

Další zprávy