Inflace se pořád drží u nuly. Nejvíce v březnu zdražil tabák

Tereza Holanová Tereza Holanová
9. 4. 2015 9:50
Největší pokles cen zaznamenaly pohonné hmoty a potraviny, především brambory.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ahold

Praha - Inflace se v Česku stále pohybuje nedaleko nuly. V březnu stouply spotřebitelské ceny meziročně o 0,2 procenta, což je jen nepatrně více než v předchozích třech měsících, kdy rostly o 0,1 procenta. Zatímco zboží úhrnem zlevnilo o 0,2 procenta, služby za rok zdražily o 0,7 procenta.

Meziměsíční inflace naopak zpomalila – oproti únoru ceny vzrostly jen o 0,1 procenta.

Vyplývá to ze čtvrtečních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Nekuřáci ušetří

K meziročnímu růstu inflace přispělo podle statistiků hlavně zdražování tabákových výrobků, jeho ceny byly o 8,4 procenta vyšší než v březnu 2014. "Z pohledu aktuálního cenového růstu se tak jednoznačně vyplatí být nekuřákem," říká analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Zdražily například také oděvy a obuv (o 10,1 procenta) nebo finanční služby (o 6,8 procenta). Zemní plyn stál o 4,5 procenta více, vodné o 3,4 procenta více a stočné o 2,8 procenta více, naopak elektřina je o 0,3 procenta levnější než před rokem.

Levnější benzin i brambory

Celkově se inflace drží nízko hlavně díky zlevňování pohonných hmot, které stály o 12,7 procenta méně než před rokem. Tento cenový pokles ale pozvolna zpomaluje, například v únoru byla paliva ještě meziročně levnější o 17,1 procenta.

Zlevnily také potraviny a nealkoholické nápoje. Cena zeleniny meziročně klesla o 6,7 procenta, z toho brambory o 33,1 procenta. "Jejich loňská cena byla vysoká, naopak nyní je velká zásoba brambor ve skladech a to tlačí jejich ceny dolů," vysvětluje analytik Home Credit Michal Kozub. Ceny vepřového masa se snížily o 5,4 procenta, mléko, jogurty i sýry zlevnily o 5,3 procenta, ovoce o 5,2 procenta.

V oblasti služeb stála méně zdravotní péče, a to hlavně díky zrušení regulačních poplatků od ledna 2015.

Neochota k růstu cen

Podobně nízkým tempem mají ceny podle expertů růst i nadále. "Inflace se pravděpodobně bude v dalších měsících zvyšovat jen velmi neochotně," předpovídá například analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

"Březnové zvýšení inflace neznamená, že ceny už jen porostou. Citelný pokles cen energetických komodit z předchozích měsíců se ještě může se zpožděním promítnout do snížení cen některých dalších položek, jako například plynu," dodává ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

S nízkým růstem cen se snaží Česká národní banka bojovat už od roku 2013 – před rokem a půl kvůli hrozbě deflace dokonce oslabila korunu. Od té doby kontroluje její kurz tak, aby euro nestálo méně než 27 korun.

Stejný problém řeší i Evropská centrální banka, která kvůli nízkým, nebo dokonce klesajícím cenám zavedla loni v červnu historicky poprvé zápornou depozitní sazbu a od tohoto března provádí takzvané kvantitativní uvolňování. Nejméně do příštího září chce pumpovat do ekonomiky 60 miliard eur měsíčně, aby podpořila spotřebu, a následně tedy i růst cen.

Aktuální cenový vývoj v Česku dává podle Kozuba spotřebitelům naději, protože si toho mohou díky nízkým cenám dopřát z výplaty více. "Naopak vrásky na čele to dělá ČNB, která by velmi ráda viděla inflaci o něco výše. Při pohledu za hranice je ale jasné, že to jen tak není reálné," dodává ovšem.

 

Právě se děje

Další zprávy