Hyundai postaví na Ostravsku závod na výrobu světlometů

ČTK Kateřina Vokurková ČTK, Kateřina Vokurková
Aktualizováno 25. 6. 2014 14:36
Výrobce světlometů Hyundai Mobis chce do nové továrny v Mošnově investovat 2,5 miliardy korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Ostrava - Zastupitelé města Ostravy schválili prodej pozemků jihokorejské společnosti Hyundai Mobis.

Jméno doposud neznámého investora oficiálně zaznělo na jednání ostravského městského zastupitelstva. Podle zjištění ČTK chce společnost Hyundai Mobis v Mošnově postavit závod na výrobu světlometů.

Město má firmě odprodat 18 hektarů půdy za jednu korunu za metr čtvereční. Schválením smlouvy Ostrava podpoří vznik pracovních míst v Moravskoslezském kraji částkou 65 milionů korun.

"Jen na výplatách sociálních dávek tím ovšem státu ušetří ročně nejméně 180 milionů," podotkl již dříve primátor města Ostravy Petr Kajnar.

Podle něj firma v nejbližších letech v Mošnově proinvestuje 2,5 miliardy korun. Průmyslové provozy by měly být připraveny k výrobě do roku 2016.

"Jsme moc rádi, protože se zavázali k vytvoření 900 pracovních míst. A to je to minimum, předpokládáme, že těch míst může být více. Je to velká investice, asi 2,5 miliardy korun," potvrdil po jednání zastupitelstva primátor.

Stavba potrvá deset měsíců

Zástupce Hyundai Mobis Ivan Leixner dnes novinářům potvrdil, že stavět by se mělo začít v létě 2015. Stavba by měla být hotova za devět až deset měsíců. Společnost věří, že v regionu najde zaměstnance s potřebnou technickou kvalifikací. S Moravskoslezským krajem už se dohodla také na vybudování kvalitní příjezdové cesty do průmyslové zóny.

Podle Leixnera se v závodě bude přímo vyrábět. "Je to výroba těch světel od prvopočátku až po finální montáž," řekl Leixner. 

Návrh schválené investiční smlouvy je součástí obchodních jednání a obsahuje klauzuli o souhlasu se zveřejněním smlouvy, proto město její přesnou podobu zatím nekonkretizovalo.

"Důvěrnost informací se týká nejen investiční smlouvy, ale také celého projektu, proto materiál není v tuto chvíli přístupný," řekla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Podle ní projekt i smlouva budou zpřístupněny až po uzavření celého kontraktu. "V případě, že budeme mít souhlas ostatních smluvních stran, tak může dojít ke zveřejnění těchto informací. Smluvních stran v případě investiční smlouvy je pět. Je to město a investor, ale také Moravskoslezský kraj, CzechInvest a Česká republika," uvedla Vojkovská.

Na tahu je vláda

Město svým rozhodnutí vyjádřilo vůli a připravenost pokračovat v jednáních s investorem. Nejde ještě přímo o kupní smlouvu na pozemky.

"V červnu by měla být uzavřena investiční smlouva a v září by mělo následovat uzavření smlouvy o smlouvě budoucí kupní," řekla Vojkovská.

Podle Leixnera má Hyundai Mobis zájem v zóně investovat. "Teď je tah na vládě, zda schválí investiční smlouvu. Potom můžeme pokračovat a můžeme oficiálně oznámit, že ta investice tady skutečně bude," řekl Leixner.

Uvedl také, že investor uvažoval o stavbě závodu v Polsku či na Slovensku. "Jednání města Ostravy a připravenost průmyslové zóny byla rozhodující pro výběr," řekl. Přiznal, že společnost se obávala, že by dnešní návrhy na zastupitelstvu nemusely být schváleny.

Hyundai Mobis je podle Leixnera největší subdodavatel komponentů pro automobilku Hyundai, jež má továrnu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Vedle ní má jeden svůj závod i Hyundai Mobis, který automobilce dodává například světla, brzdy nebo palubní desky.

 

Právě se děje

Další zprávy