Hrozí konec českého vepřového. Zaplatí za to každý, varují chovatelé

Tereza Holanová Tereza Holanová
24. 3. 2016 20:11
Čeští výrobci vepřového masa nyní prodávají kilogram za šest až sedm korun pod svými náklady, aby zvládli konkurovat levným dovozům z ciziny. Kvůli nízkým cenám někteří zemědělci skončili s chovem, další se části prasat zbavili. To nyní zvažuje i Agrofert.
Foto: Reuters

Praha - Bojujeme o přežití, stěžují si chovatelé prasat. Kvůli nízkým cenám vepřového masa skončila jen loni s výrobou zhruba desítka zemědělců a další to mají v plánu.

"Před nějakými šesti lety jsme měli okolo dvou set členů, nyní jich je 135," tvrdí ředitel Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jan Stibal. Řada výrobců sice navíc funguje dál, ale zbavuje se prasat − a místo původních tří stovek jich má třeba jen polovinu.

"Například Agrofert zvažuje, že zruší 30 procent chovu prasat," upozorňuje předseda svazu Jindřich Macháček. "Pokud se současné ceny nezmění, může chov klesnout o 20 i více procent. České vepřové se tak může stát minulostí," dodává.

Pokud by k tomu došlo, tak nevzroste jen závislost na dovozech z ciziny, ale i cena masa. "Zahraniční partneři pak mohou využít toho, že si to zboží sami nevyrobíme," varuje Macháček. Česko se tak podle něj navíc dostane na úroveň rozvojových zemí − samo bude vyvážet jen polotovary a hotové výrobky pak vzniknou někde jinde.

Chovatelé chystají stížnost

Zemědělce podle Macháčka drtí nejnižší ceny vepřového od roku 2000. "V současné době je cena 35 korun za kilo a na Moravě je to ještě horší, 32 až 33 korun," tvrdí. Ještě v roce 2014 to bylo zhruba 44 korun za kilogram.

Čeští výrobci podle něj nyní prodávají kilogram za šest až sedm korun pod svými náklady. Ceny zahraničního masa přitom "zavání" dumpingem, kritizuje Macháček. "Je zajímavé, že se třeba vepřová kýta v Nizozemsku, Belgii a Německu prodává za 155 až 260 korun a k nám se vozí za 64 korun včetně DPH," upozorňuje.

Kvůli podezření z dumpingu se chtějí chovatelé obrátit i na antimonopolní úřad. Detaily k plánované stížnosti zatím nechce sdělit. "Budeme mnohem více než doposud monitorovat situaci dovozů a cen, zdali tam není skrytá podpora," říká ale ministr zemědělství Marian Jurečka.

Pokud by se dumping potvrdil, tak by v krajním případě bylo možné zakázat dovoz daného masa do Česka.

Ztratili jsme ruský trh

Kromě možného dumpingu kritizují chovatelé i embargo, v rámci kterého nelze vyvážet vepřové do Ruska. "Ztratili jsme trh, kam se vozil až milion tun masa ročně za velmi dobré ceny," říká místopředseda svazu Jaroslav Hajda. A přebytek tlačí ceny opět dolů.

"Slíbil jsem, že udělám maximum pro to, aby průměrný chovatel, tedy ten, který se pohybuje na průměrné nákladové ceně, skončil v černých číslech. Aby neměl důvod zavírat své chovy, propouštět lidi a zvyšovat nezaměstnanost na venkově," zdůrazňuje Jurečka.

"Evropský trh je otevřený, takže s dovozem levného masa neudělají čeští zemědělci nic. Maximálně mohou lobbovat ve vládě, aby se tady více propagovaly domácí výrobky," myslí si však analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Kromě vyšší efektivity by chovatelům podle něj pomohlo, kdyby více používali sociální sítě.

"Někomu se možná bude zdát směšné nabízet české vepřové řízečky přes Facebook, ale když může McDonald's nabízet hamburgery, tak není důvod, proč by se nemohla udělat takováto propagace," doplňuje.

Přímo chovatelé ale žádnou větší kampaň na podporu vepřového neplánují. "Vzhledem k tomu, že je celý obor zdecimovaný, na to nejsou peníze," říká Macháček. V plánu nejsou ani protestní akce. "Myslím si, že spíše uděláme rozloučení s posledním českým vepřovým, které tu zbylo," předpokládá prezident Agrární komory ČR Miroslav Toman.

Ta konkurence je tak obrovská, že si nějaký obchodní řetězec nedovolí zvýšit ceny a říkat, že je to kvůli novele zákona o významné tržní síle, konstatuje ministr zemědělství Marian Jurečka. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy