Hospodářské noviny vyjdou v nové digitální podobě

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
25. 9. 2014 12:01
V souvislosti s převodem celého obsahu novin na web přistupují HN jako první noviny v České republice ke zpoplatnění obsahu na webu.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Kompletní obsah Hospodářských novin bude od 29. září dostupný všem čtenářům nejenom v tištěné podobě, ale i na webu a v aplikacích pro chytré telefony a tablety.

V souvislosti s převodem celého obsahu novin na web přistupují HN jako první noviny v České republice ke zpoplatnění obsahu na webu.

Pro zpoplatnění obsahu na webu bude použit model tzv. metered paywall. Tedy postup, kdy je určité množství článků v daném kalendářním měsíci přístupné čtenáři zdarma. Po překročení limitu dostane čtenář možnost koupit si předplatné a bez omezení číst všechny texty či čerpat informace z archivu.

"Testujeme v Česku neprobádanou půdu," uvedl ředitel redakcí Economie Vladimír Piskáček. "Budeme rádi, když nás budou ostatní následovat," dodal. Podle propočtů by se zpoplatnění nyní dotklo asi sedmi procent uživatelů pouze zpravodajského portálu IHNED.cz.

Redakce zároveň přechází na politiku „digital first“. Aktuální zprávy bude zveřejňovat na webu Hospodářských novin v okamžiku, kdy se dějí. Nebude tak čekat, až budou publikovány v tištěném deníku.

Hlavním cílem uvedení nové digitální podoby Hospodářských novin je zvýšit uživatelský komfort pro stávající čtenáře deníku, umožnit jim číst obsah novin v čase, kdy jej chtějí číst, a na platformách, které jim v daný okamžik nejvíce vyhovují.

Tomuto cíli je také uzpůsoben obchodní model. Předplatitelé Hospodářských novin získají ke svým tištěným novinám za symbolickou částku 200 Kč za rok obsah svých novin na všech dostupných zařízeních. Pro čtenáře, kteří preferují čerpat informace pouze z webových stránek, je připravena nabídka předplatného za 299 Kč měsíčně. Jednotlivá vydání digitálního obsahu Hospodářských novin bude možné nakupovat v aplikacích nebo v tištěné podobě na stánku.

Na internetu bude dostupné nejen aktuální vydání deníku, ale i celý archiv novin za posledních 20 let. V aplikacích budou mít čtenáři možnost číst obsah novin již ve 21.30, kdy je hotové první vydání.

 

Právě se děje

Další zprávy