Home Credit je kvůli Rusku letos ve ztrátě 1,85 miliardy Kč

ČTK ČTK
9. 12. 2014 7:18
V samotném třetím čtvrtletí letošního roku vykázala skupina po devíti měsících opět zisk 331 milionů korun. Ten však nestačil kompenzovat předchozí ztrátu z Ruska.
Ruský Home Credit
Ruský Home Credit | Foto: Jaroslav Plesl, Hospodářské noviny

Praha - Skupina Home Credit B.V vykázala za tři čtvrtletí 2014 ztrátu 67 milionů eur (asi 1,85 miliardy Kč). Ve stejném období loni vykázala zisk zhruba 294 milionů eur (8,1 miliardy Kč).

Negativně se na výsledku podílelo Rusko, které přes pokračující obchodní růst skupiny v Asii zatím zůstává jejím největším trhem. Oznámila to firma, jež je součástí skupiny PPF a poskytuje spotřebitelské úvěry v zemích střední a východní Evropy a Asie.

V samotném třetím čtvrtletí letošního roku vykázala skupina po devíti měsících opět zisk 12 milionů eur (331 milionů korun). Ten však nestačil kompenzovat předchozí ztrátu z Ruska.

"Výsledky skupiny v Rusku dále ovlivňuje zhoršující se makroekonomická situace, současně však vidíme, že zpřísněná kritéria při schvalování nových úvěrů, jež byla přijata zhruba před rokem, přinášejí první známky zlepšování kvality úvěrového portfolia. Pro první čtvrtletí příštího roku tradičně předpokládáme sezonní pokles zájmu o úvěrové produkty, všeobecně však očekávám další zlepšení naší finanční výkonnosti," uvedl generální ředitel a spolumajitel Home Creditu Jiří Šmejc.

Provozní výnosy skupiny za prvních devět měsíců dosáhly 1,5 miliardy eur (zhruba 41 miliard Kč), což je meziroční pokles o 22 procent. Pokles způsobila kombinace slabého makroekonomického prostředí v Rusku, s tamější pokračující regulatorní reformou spotřebitelského financování a zpřísněnými kritérii pro poskytování úvěrů, které skupina v Rusku zavedla a jež vedly k poklesu objemu vydaných úvěrů.

Skupina dokončila akvizici PPF Vietnam Finance Company Limited a od července 2014 začala plně konsolidovat její výsledky, což přineslo osm milionů eur do čistého zisku skupiny.

Celkově za devět měsíců roku kleslo úvěrového portfolio skupiny proti konci roku 2013 o 12,1 procenta na 6,3 miliardy eur. V Rusku Home Credit poskytl v nových půjčkách 66 procent loňského objemu, zatímco v Číně byl nárůst o 41 procent. Objem vkladů klientů skupiny klesl koncem září o 11,5 procenta na 4,518 miliardy eur.

Home Credit zaměstnával koncem září 58.700 lidí, ve své databázi měl 42,9 milionu klientů. Distribuční síť čítala 162.154 míst. Konsolidovaná aktiva dosáhla 9,1 miliardy eur.

Home Credit, založený v roce 1997 v Česku, je jedním z předních poskytovatelů spotřebitelského financování ve střední a východní Evropě, Společenství nezávislých států a Asii. Působí v Česku, na Slovensku, v Rusku, Bělorusku, Kazachstánu, Číně, Indii, Indonésii, Vietnamu a nyní rozvíjí aktivity na Filipínách.

Majoritním vlastníkem (86,6 procenta) je PPF, jedna z největších investičních skupin ve střední a východní Evropě. Hlavním majitelem PPF je podnikatel Petr Kellner. Minoritním akcionářem Home Creditu (13,4 procenta) je investiční holdingová společnost EMMA OMEGA vlastněná Šmejcem.

 

Právě se děje

Další zprávy