Hledá se nový Baťa. Vybrali jsme pět kandidátů

Eva Hníková, týdeník Ekonom
31. 10. 2014 6:44
Byznysmeni jako Jiří Hlavatý, Dalibor Dědek nebo Zbyněk Frolík se v mnohém podobají Tomáši Baťovi. A zřejmě i proto prosperují.
Jiří Hlavatý
Jiří Hlavatý | Foto: Jiří Koťátko

Během polední pauzy kreslí Jiří Hlavatý svým zaměstnancům plánky supermarketů a radí, jak hospodařit s penězi. Proč? Generální ředitel a majitel firmy Juta s obratem šest miliard korun chce být prospěšný lidem. Je přesvědčen, že šéf se má starat o podřízené i mimo práci. Třeba se zeptat na rodinu nebo dohlédnout, aby se zaměstnanci netopili v dluzích.

Podobně o své lidi pečoval slavný český podnikatel Tomáš Baťa. Jeho malá firma se postupně rozrostla v celosvětové obuvnické impérium. Baťa používal přelomové metody řízení a organizace práce, pro zaměstnance budoval byty, školy i obchody, de facto postavil nový Zlín. Se svým podnikem založeným před 120 lety expandoval na několik kontinentů.

A stejně jako si člověk v souvislosti se Zlínem vybaví Baťu, funguje zvláště u místních propojení Hlavatého s Dvorem Králové. Tím však podobnosti nekončí. Před pár dny byl Jiří Hlavatý zvolen senátorem za hnutí ANO. Také Tomáš Baťa se stal politikem – od roku 1923 až do své smrti v roce 1932 působil jako starosta Zlína. Tvrdil, že se město má řídit jako firma.

Dnes má firma Baťa v Česku řadu následovníků. Mnohé podnikatele navíc zlínský byznysmen inspiroval, nebo je k podnikání dokonce přivedl. Týdeník Ekonom zjišťoval, kdo jsou noví Baťové a co mají společného se svým předchůdcem.

Anketa
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Anketa

Vyberte nového Baťu. Hlasovat můžete na webu týdeníku Ekonom.

Třeba Zbyněk Frolík a Dalibor Dědek vybudovali své firmy Linet a Jablotron takřka z ničeho, myslí na rozvoj zaměstnanců i na to, jak prospět svému kraji. Nelze opomenout majitele Agrofertu Andreje Babiše, který se firmě Baťa podobá velikostí i propojením podnikání z různých oborů. K odkazu Bati se aktivně hlásí také Ivan Baťka, majitel břeclavské chemičky Fosfa. I proto si nedávno založil vlastní vnitrofiremní univerzitu, kde dovzdělává své zaměstnance.

Odměňování podle výsledků a další Baťovy zásady ve firmě uplatňuje třeba Jaroslav Řasa ze softwarové společnosti Abra. Majitel skupiny Koma s téměř půlmiliardovým obratem Stanislav Martinec šel v inspiraci Baťou tak daleko, že si už zamlada řekl – chci manželku ze Zlína a baťovský domek. Splnilo se mu obojí.

Podnikatelé navíc připouštějí, že se firmám díky „opisování“ od Bati daří lépe. „Jeho principy v kombinaci se štíhlou výrobou vedly k navýšení zisku. Odhaduji tak o 20 procent,“ říká Martinec.

Obálka Ekonom
Obálka Ekonom | Foto: Economia

Čím se Baťovi podobají Babiš, Dědek nebo Frolík? Jak se jím inspiroval Jaroslav Řasa? Může nový Zlín vzniknout ve Slaném? Čtěte podrobněji v aktuálním vydání týdeníku Ekonom.

Vybrat "nového Baťu" můžete v této anketě.

Týdeník Ekonom je k dostání na obvyklých místech. Lze si jej přečíst také na internetu, na iPadu iPhonu, tabletu Samsung a dalších zařízeních se systémem Android.

 

Právě se děje

Další zprávy