Hewlett-Packard ukázal, jak bude vypadat budoucnost počítačů. Firma se rozdělí

Otakar Schön
8. 10. 2015 12:27
Firma k prvnímu listopadu oddělí produkty pro firemní zákazníky a spotřebitele, nyní představila nové produkty. Vedle dražších designových zařízení ukázalo HP také dva extrémně levné počítače. Nejzajímavější novinkou je pak tablet Envy X2 s 12" úhlopříčkou.
Nejzajímavější novinkou od HP je tablet Envy X2
Nejzajímavější novinkou od HP je tablet Envy X2 | Foto: Hewlett-Packard

Barcelona - Společnost Hewlett-Packard v Barceloně představila, jak bude vypadat budoucnost počítačů pro domácí uživatele. Firma k prvnímu listopadu oddělí produkty pro firemní zákazníky a spotřebitele. Nabídku novinek pro koncové zákazníky HP představilo v Barceloně ve středu, den poté, co nové tablety a počítače Surface představil Microsoft.

HP u nových počítačů klade důraz na design a nové produkty míří přímo proti nejlepším notebookům a tabletům na trhu. Tablet Envy X2 je konkurencí pro Microsoft Surface, Envy 360 je konkurence pro počítače Lenovo Yoga a tenký kovový notebook Envy 13 designem i výkonem míří proti Macbookům Air.

Vedle dražších designových zařízení HP ukázalo také dva extrémně levné počítače, novou generaci zařízení Stream 11 a Stream 13, které cenou i výbavou konkurují chromebooku od Googlu.

HP spoléhá na rostoucí prodeje v kategorii soukromých zákazníků, která meziročně vzrostla o pět procent díky zařízením, jako jsou počítače typu All-in-One, tablety, herní počítače a také díky větším prodejům příslušenství.

Představení novinek společnosti HP podpořil i Microsoft, který oznámil, že uživatelé už nainstalovali Windows 10 na 110 milionů zařízení, z toho osm milionů je ve firmách. Tato čísla představují nejrychlejší nástup nové verze Windows, zejména v korporátním prostředí.

Nejzajímavější novinkou od HP je tablet Envy X2 s 12" úhlopříčkou. Proti konkurenci nabízí pevnou klávesnici s hliníkovou konstrukcí, jde o stejnou klávesnici s velkým touchpadem, jaké používají notebooky stejné značky. Díky netradičnímu rámečku integrovanému do těla tabletu, se dá Envy X2 používat jako plnohodnotný notebook, i když uživatel drží tablet s klávesnicí na klíně.

Samotný tablet, ve kterém je procesor Core m3, 4 GB RAM a 128GB úložiště spolu s trojící fotoaparátů včetně kamerky Intel RealSense, bude stát asi 30 tisíc korun, v ceně bude i klávesnice a dotykové pero.

Notebook s otočným displejem Envy 360
Notebook s otočným displejem Envy 360 | Foto: Hewlett-Packard

HP vylepšilo také úspěšný notebook s otočným displejem Envy 360. Nová verze má výkonnější procesory Intel Core šesté generace a firma na trh dodá omezenou edici spojenou s 90. výročím existence značky Bang & Olufsen. Od běžných modelů se výroční verze liší barevným provedením, které kombinuje černou a měděnou barvu. Vylepšení se dočkala kvalita Wi-Fi, touchpad i klávesnice. Cena počítače začíná na 27 tisících korunách.

Klasický notebook bez dotykového displeje Envy 13 má nový design s pantem displeje, který při otevření zvedá zadní část základny notebooku a usnadňuje jeho chlazení. Třináctipalcový notebook je vyrobený z hliníku a v nejsilnější části je vysoký pouze 12,9 mm. Do tenkého těla se vešly procesory řady Intel Core i3 i5 nebo i7 a základní verze s FullHD displejem se bude prodávat za 22 tisíc korun.

Nejdražší nový produkt od HP je počítač typu All-inOne z řady Envy s velkou zakřivenou obrazovkou s úhlopříčkou 34“ a rozlišením 3440x1440 bodů. V těle počítače je výkonný procesor i grafický čip, výbavu rozšiřuje také kamerka Intel Realsense, kterou lze využít k pohodlnému přihlašování do Windows díky rozpoznání tváře uživatele.

Od konkurenčních počítačů tohoto typu se chce HP odlišit i designem, který se inspiroval slavnými křesly Barcelona. Cenu svého nejlépe vybaveného počítače "vše v jednom" stanovilo HP na 68 tisíc korun.

Čtete rádi zpravodajský on-line deník Aktuálně.cz? Podpořte nás v anketě českého internetu Křišťálová lupa. Hlas nám můžete dát zde. Děkujeme!

 

Právě se děje

Další zprávy