Hewlett-Packard se rozpůlí, chce zastavit propad

ČTK ČTK
Aktualizováno 6. 10. 2014 14:46
HP Inc. se zaměří na počítače a tiskárny, Hewlett-Packard Enterprise pak na technologické služby.
Foto: HP.COM

New York - Americká společnost Hewlett-Packard se rozdělí na dvě části. Jedna se zaměří na osobní počítače a tiskárny a druhá na technologické služby jako ukládání dat, servery a software. Cílem tohoto kroku je zlepšení ziskovosti, oznámila firma.

Část zaměřená na počítače a tiskárny bude používat jméno HP Inc. Druhá část se bude jmenovat Hewlett-Packard Enterprise. Ředitelem HP bude podle agentury AP současný ředitel počítačové divize Dion Weisler. Ředitelem Enterprise se stane Meg Whitmanová, nynější ředitelka celé společnosti.

Půl na půl

Každá z částí se v současnosti podílí na celkových příjmech i zisku skupiny zhruba polovinou. V letošním fiskálním roce mají celkové příjmy skupiny podle agentury Reuters činit 112 miliard dolarů (2,5 bilionu korun).

Rozdělení ještě musí schválit správní rada společnosti. Dokončeno by mělo být do konce fiskálního roku 2015, tedy do konce října příštího roku. Po dokončení by současní akcionáři firmy měli vlastnit akcie obou společností.

Jedničkou už je Lenovo

HP patří mezi nejstarší velké počítačové firmy na světě, již delší dobu se však potýká s poklesem prodeje, protože zákazníci přecházejí z osobních počítačů k mobilním přístrojům, což snižuje zájem o počítače i o tiskárny. Vedení firmy se několik let snaží o její restrukturalizaci, aby firma udržela krok s úspěšnými technologickými nováčky.

HP loni podle výzkumné společnosti IDC přišel o pozici největšího výrobce osobních počítačů na trhu. Na druhou příčku ho odsunula čínská firma Lenovo.

Letos v květnu HP oznámil, že zruší dalších 11 až 16 tisíc pracovních míst. Předtím již v rámci rozsáhlé restrukturalizace zveřejnil plány na zrušení 34 tisíc míst z celkového počtu přes 250 tisíc lidí.

Legenda z garáže

Společnost v roce 1939 založili v garáži v kalifornském Palo Altu Bill Hewlett a Dave Packard. Firma se stala jednou ze společností, která formovala Silicon Valley a počítačovou revoluci. Později se jí však nepodařilo přizpůsobit posunu směrem k mobilním přístrojům a zastínili ji mladší konkurenti.

Hewlett-Packard je další z mnoha firem, které, často pod tlakem akcionářů, přistoupily k rozdělení svých operací s cílem stát se pružnější a více vytěžit z rychleji rostoucích aktivit. Minulý týden internetová aukční síň eBay oznámila, že oddělí svou službu elektronických plateb PayPal.

 

Právě se děje

Další zprávy