Foto: Hašlerky se objevily před 100 lety se vznikem republiky. Jmenovaly se Caruso

Foto: Hašlerky se objevily před 100 lety se vznikem republiky. Jmenovaly se Caruso
Hašlerky se v Česku zrodily v roce 1918 v dílně obchodníka s cukrovinkami, lahůdkami a potravinářským zbožím Františka Lhotského, který je začal vyrábět na Královských Vinohradech v Praze. Podnikatel Lhotský získal recept na jejich výrobu od Ericha Kirsteina, v jehož vídeňské firmě se vyráběly.
Bonbony se původně jmenovaly Caruso podle italského tenora Enrica Carusa, který přišel před jedním představením hlasivky. Cukrovinka mu je pomohla vrátit a on tak nepřišel o svou pověst. Z vděku jim pak daroval své jméno.
K přejmenování výrobku došlo v roce 1920, tedy v roce, kdy Národní shromáždění republiky Československé přijímá a vyhlašuje první Ústavní listinu Československé republiky. Lhotský si uvědomuje, že italský pěvec v Československu tak velký ohlas nemá a bylo by dobré výrobek pojmenovat po nějaké známé osobnosti z tuzemska.
V roce 1920 se v Lucerně setkává s populárním písničkářem a vlastencem Karlem Hašlerem (nejznámější z jeho více než 300 písní jsou Po starých zámeckých schodech, Pětatřicátníci či Ta naše písnička česká), kterého v té době trápí problémy s hlasivkami.
Foto: Nestlé Česko
Iva Špačková Iva Špačková
22. 10. 2018 6:00
Tvrdé tmavé bonbony proti kašli s bylinkami a uhlíkem cucají Češi už přes 100 let. Dodnes patří k jedněm z nejprodávanějších bonbonů v zemi. Na začátku se jim však neříkalo Hašlerky, ale jméno nesly po italském operním pěvci Carusovi. Podívejte se, kdy se přejmenovaly a jak přežily až do dneška.
 

Právě se děje

Další zprávy