Hamé může změnit majitele, potvrdil ÚOHS. Firmu kupují Norové za 4,7 miliardy korun

ČTK ČTK
Aktualizováno 4. 3. 2016 14:39
Antimonopolní úřad schválil prodej potravinářské společnosti Hamé norské firmě Orkla, které patří také další české výrobce Vitana. Orkla kunovickou firmu kupuje za 175 milionů eur (4,7 miliardy korun). Prodej před týdnem schválil i slovenský antimonopolní úřad.
Foto: Hamé

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) schválil prodej potravinářské společnosti Hamé norské firmě Orkla. Orkla kunovickou firmu kupuje za 175 milionů eur (4,7 miliardy korun). Transakce nevzbuzuje obavy z narušení hospodářské soutěže, řekl ČTK předseda ÚOHS Petr Rafaj. Rozhodnutí je už pravomocné. Prodej před týdnem schválil i slovenský antimonopolní úřad.

ÚOHS dospěl k závěru, že fúze nevzbuzuje obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže ani v oblasti velkoobchodního prodeje kečupu ani v oblasti velkoobchodního prodeje ostatních omáček za studena. Ke stejnému závěru dospěl i dalších produktů, které obě firmy na trhu nabízí. "Podobně spojení nevzbuzuje obavy v oblastech velkoobchodního prodeje dětské výživy a majonézy," dodal Rafaj.

Prodávající společností je kapitálový holding Decapterus S.à.r.l. se sídlem v Lucembursku. Kupní cena bude uhrazena z existujících úvěrů. Firmy transakci oznámily už koncem loňského roku. Orkla ve střední Evropě vedle Vitany vlastní rakouskou společnost Felix a rumunskou Orkla Foods Romania. "Silnější pozice ve střední Evropě zajistí Orkle prostor pro další růst na těchto trzích," řekl loni k transakci viceprezident společnosti Orkla Atle Vidar Nagel-Johansen.

Převzetím Hamé zdvojnásobí Orkla svůj obrat ve střední Evropě. Tržby potravinářské společnosti Hamé loni stouply o více než osm procent, překonaly 6,01 miliardy korun. Obrat nejvíc rostl v České republice, o 13 procent. Tuzemský trh přinesl Hamé polovinu loňských tržeb. Stouply i na Slovensku, v Maďarsku a v Rumunsku. Naopak kvůli oslabení rublu o pětinu klesly výnosy z Ruska, oznámila firma na dnešní tiskové konferenci. Hrubý zisk firmy činil přibližně 600 milionů korun.

Zájem měl i Babišův fond

Média v minulosti spekulovala vedle Orkly také o dalších uchazečích o Hamé. Zájem měl údajně fond Hartenberg, který hospodaří se soukromými miliardami ministra financí a majitele Agrofertu Andreje Babiše (ANO), nebo chorvatská potravinářská skupina Podravka.

Hamé má v Česku a na Slovensku vedoucí pozici na trhu u paštik, hotových jídel, konzervované zeleniny, džemů a dětské výživy. Mezi nejznámější značky firmy se sídlem v Kunovicích na Uherskohradišťsku patří Hamé, Májka, Znojmia a Otma. Silnou tržní pozici u paštik má Hamé také v Maďarsku, Rumunsku a Rusku. Firma má 2400 zaměstnanců a deset výrobních závodů, z toho sedm v Česku, po jednom na Slovensku, v Rumunsku a v Rusku.

Orkla je předním dodavatelem značkového spotřebního zboží a řešení v oblasti potravin, drogistického zboží a pekárenství ve Skandinávii, v Pobaltí, na některých trzích ve střední Evropě a v Indii. S akciemi Orkly se obchoduje na burze v Oslu, kde je i centrála firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy