Hamé už netrápí ruské sankce, hlásí úspěšné pololetí

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
27. 8. 2014 13:20
Firma vyrábí 85 procent produktů pro Rusko na tamním trhu. Pokud by se potravinové embargo rozšířilo i na část výrobků, které dováží z Česka, hodlá do Ruska přesunout i zbylou výrobu.
Zatím žádné finanční kotouly. Sankce Hamé neomezují.
Zatím žádné finanční kotouly. Sankce Hamé neomezují. | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Tradiční český výrobce potravin Hamé zvýšil v prvním pololetí letošního roku tržby meziročně o sedm procent na 2,55 miliardy korun. Firmě pomohly zejména zahraniční trhy, které se na celkových tržbách podílejí více než polovinou. K oživení poptávky došlo podle generálního ředitele Martina Štrupla ale i u českých zákazníků.

Přestože firma velmi hlasitě reagovala, když Rusko oznamovalo sankce na potraviny dovážené z Evropské unie, dopady jsou zatím minimální. Firma proto očekává velmi dobré výsledky i za celý letošní rok.

"Zatím vše nasvědčuje tomu, že za celý letošní rok vykážeme obdobný růst tržeb jako v pololetí, tedy o šest až sedm procent," sdělil na tiskové konferenci k pololetním výsledkům Štrupl. Pomoci tomu mají akvizice i vstup na nové trhy.

Akvizice v Rumunsku a na Slovensku

Největší meziroční nárůst tržeb firma v pololetí zaznamenala v Rumunsku. Zvýšily se o téměř pětinu, přičemž další nárůst se dá předpokládat díky nedávné akvizici na tamním trhu.

"V Rumunsku jsme koupili značku La Grande Famiglia, která obchoduje se sortimentem seafood, hořčice, džemů a rajčat," prozradil Štrupl s tím, že roční obrat této firmy představuje 4 miliony eur, tedy v přepočtu asi 111 milionů korun.

Do konce letošního roku plánuje také posílit svou pozici na druhém nejsilnějším trhu, na Slovensku. "Do konce letošního roku bychom měli uzavřít akvizici jedné slovenské firmy. Půjde o úplně novou kategorii produktů, něco, co Hamé ještě nedělá," prozrazuje bez dalších podrobností Štrupl.

Přesun české výroby do Ruska

A jak Hamé hledí na problematický ruský trh, který je po Slovensku pro firmu druhým největším zahraničním odbytištěm?

Situace zatím není tak vážná, jak se zprvu zdálo. Firma bezprostředně po oznámení embarga na dovoz některých potravin ze zemí Evropské unie reagovala silnými prohlášeními, že jí hrozí stomilionové škody. To ale momentálně nehrozí.

"Zhruba osmdesát pět procent tržeb v Rusku zajišťuje závod Hamé v Bogoljubovu. Zbývajících patnáct procent pro Rusko pak vyrábíme v České republice. Na produkty, které na ruský trh dovážíme, se naštěstí ruské embargo zatím nevztahuje," říká Štrupl.

Pokud by se sankce rozšířily, hodlá firma přemístit výrobu těchto produktů do Ruska.

Ruské sankce Hamé samozřejmě vnímá jako velkou nepříjemnost. Odhadnout případné dlouhodobé vlivy zatím nedokáže. "Spirála sankcí znamená pro české firmy ztrátu dobrého jména u ruských spotřebitelů. Může přinést také rozkolísání cen kvůli přebytku produktů určených pro ruský trh," hovoří obecně Štrupl.

Afrika, Arábie, ale i Česko

Případné výpadky chce Hamé řešit i vstupem na další trhy. "Hledáme nová odbytiště, kde bychom mohli uplatnit naše produkty, ať již mluvíme o afrických státech, Asii nebo Arábii," prozrazuje ředitel Hamé.

Upevnit svoji pozici chce Hamé také na tuzemském trhu. V červenci firma například zprovoznila na portálu Aukro.cz internetový obchod, kde nabízí asi 500 výrobků.

"Věříme, že je to další cesta do budoucna. Vzhledem k tomu, že jsme e-shop spustili před nedávnem, není zatím možné zhodnotit tento projekt v číslech," omlouvá se Štrupl.

Tuzemské zákazníky si chce Hamé získat také novými produkty. "Jde například o směsi ovoce s názvem Hot Fruits, které mají větší obsah ovoce a méně cukru, takže se dají použít i k masům nebo sýrům, přidává se ředitelka pro marketing a vývoj společnosti Hamé Marcela Mitáčková.

Na českém trhu chce Hamé podle ní uspět také s rumunským trhákem, pomerančovou marmeládou. Novinkou jsou i exotické zeleninové pomazánky s názvem Natura.

 

Právě se děje

Další zprávy