Překvapivá změna v Googlu. Stává se součástí Alphabet

ČTK ČTK, Otakar Schön
Aktualizováno 11. 8. 2015 13:54
Do holdingu budou zahrnuty i vyhledávací a mapové služby a server YouTube.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

New York - Americká internetová firma Google Inc. oznámila, že mění organizační strukturu. Stane se součástí holdingu zvaného Alphabet, do něhož budou zahrnuty i vyhledávací a mapové služby a server YouTube.

Do nového holdingu bude patřit i širokopásmové připojení a kabelová televize Fiber, laboratoře Nest a investiční dceřiná společnost Google Ventures.

Šéfem holdingu Alphabet bude zakladatel firmy Larry Page. Další ze zakladatelů Sergey Brin bude zastávat funkci prezidenta a výkonným předsedou společnosti bude Eric Schmidt, oznámila společnost ve svém sídle v kalifornském Mountain View.

"Nová struktura nám umožní soustředit se na mimořádné příležitosti, které uvnitř Googlu máme," komentoval změnu Page. "Alphabet je souborem firem, z nichž je pochopitelně největší Google," dodal.

Roli ředitele dceřiné společnosti Google přebírá Sundar Pichai, dosavadní šéf produktů a vývoje ve firmě, dříve vedl týmy Android a Chrome. Z Googlu zároveň odchází člen nejužšího vedení Omid Kordestani, podle dopisu akcionářům bude nadále sloužit jako poradce společnosti Alphabet.

Samotný Google po založení holdingu zeštíhlí. Zakladatelé firmy z něj oddělí své projekty zaměřené například na prodlužování lidského života (společnost Calico), další dceřinou společností bude pravděpodobně Google X a společnost Nest Labs, výrobce chytrých termostatů, kterého Google koupil v lednu 2014. Jako samostatné firmy budou fungovat i investiční součásti Googlu Google Ventures a Google Capital. Vyčleněná je i divize zaměřená na budování optických sítí Google Fiber.

Alphabet nahradí Google jako veřejně obchodovaná společnost, veškeré akcie Googlu se automaticky změní na akcie Alphabetu s identickými právy. Nové uspořádání vstoupí v platnost "později v tomto roce," uvedla společnost v prohlášení. Rámec nové struktury tvoří čerstvě založená holdingová společnost Alphabet, která zastřešuje Google a další "divize" Googlu, které mají působit jako samostatné firmy.

Google se změnou struktury na holding začne zveřejňovat dvojí hospodářské výsledky. Jedny za samotný Google, druhé za zbytek firem dohromady. Google tak oddělí výdělečné aktivity od svých dalekosáhlých projektů, které vyžadují velké investice s dlouhodobou návratností.

Investoři oceňují přehlednost

Investoři by díky nové struktuře mohli zároveň dostat více informací o tom, jak si stojí její různorodé podnikatelské aktivity, napsala agentura Reuters.

Analytik společnosti BGC Partners specializující se na oblast technologií Colin Gillis uvedl, že změna firemní struktury poskytne "pravdivější obrázek" o charakteru a specifikách hlavních operací Googlu. Ten by prý díky reorganizaci naopak mohl vyzdvihnout do popředí i své další aktivity.

Připravovaná firemní struktura se podobá způsobu organizace společností, jako jsou Berkshire Hathaway či General Electric. Ten spočívá v centrální divizi, která řídí celofiremní aktivity, jako jsou třeba finance, a v relativně nezávislých divizích zaměřených na konkrétní oblasti.

 

Právě se děje

Další zprávy