GM kvůli různým problémům svolává v USA téměř 718 000 aut

ČTK ČTK
23. 7. 2014 22:45
Počet svolávacích akcí se tak letos podle agentury AP vyšplhal až na 60 a týká se téměř 30 milionů aut.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: General Motors

New York - Největší americká automobilka General Motors svolává na americkém trhu skoro 718 000 osobních a nákladních aut.

Důvody šesti nejnovějších svolávacích akcí jsou různé, žádný ale nesouvisí s přepínači u zapalování, vyplývá ze středečního oznámení firmy. Počet svolávacích akcí se tak letos podle agentury AP vyšplhal až na 60 a týká se téměř 30 milionů aut.

Největší svolávací akce se týká možných problémů u předních sedadel ve zhruba 414 000 autech a malých sportovně-užitkových vozech. Automobilka uvedla, že celkově se problémy v rámci nejnovějších svolání spojují s dvěma nehodami a třemi zraněními.

Ze zhruba 30 milionů aut, jichž se letošní svolávací akce týkají, více než polovina připadá na možné potíže s přepínači u zapalování. Automobilka se kvůli těmto problémům stala terčem ostré kritiky. Ukázalo se totiž, že GM se o potížích dozvěděla již v roce 2001, ale se svoláváním aut k opravě začala až letos v únoru.

V celých Spojených státech se loni prodalo zhruba 15,6 milionu aut, což byl nejlepší výsledek od roku 2007. Automobilka General Motors přitom loni zvýšila celosvětový prodej na 9,7 milionu aut.

General Motors se nyní pokouší vylepšit svou firemní kulturu, ve které bezpečnost patrně nebyla hlavní prioritou, a provádí v tomto smyslu rozsáhlou kontrolu.

 

Právě se děje

Další zprávy