Germanwings kvůli stávce pilotů ruší třetinu letů, ne do ČR

ČTK ČTK
12. 2. 2015 9:51
Spor mezi piloty a vedením společnosti o důchodový program trvá už rok.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Berlín - Německé nízkonákladové aerolinky Germanwings zrušily kvůli stávce pilotů třetinu ze zhruba 900 letů plánovaných na dnešek a pátek. Rušení postihlo především vnitroněmecká spojení, všechny lety do Česka by se měly uskutečnit podle pravidelného letového řádu. Odborový svaz pilotů Vereinigung Cockpit (VC) vyhlásil stávku kvůli sporu o důchodový program.

Stávka pilotů začala dnes o půlnoci a potrvá do páteční půlnoci. Podle televize n-tv je situace na letištích zatím klidná, cestující jsou informováni o tom, zda se jejich let uskuteční, a nedochází ke konfliktům. Část pasažérů ale v anketě televize dala najevo rozhořčení z toho, že spor o důchodový program, kvůli němuž piloti stávkují, ovlivňuje cestování v Německu už rok.

Náhradní lety nebo vlak

"Do cíle dopravíme 80 procent ze 70 000 cestujících, kteří měli letenky na dny stávky," řekl dnes mluvčí Germanwings. Podle něj bude společnost nabízet pasažérům místa ve spojích v jiný čas, případně v letadlech jiných aerolinek. Na vnitroněmeckých linkách také cestujícím doporučuje výměnu letenky za jízdenku na rychlovlak ICE. Železniční dopravce Deutsche Bahn kvůli stávce posílil spoje mezi hlavními německými letišti.

Většina ze zhruba 300 zrušených letů měla letět po vnitrostátních linkách. Odvoláno bylo ale také několik spojení se západní Evropou, například lety do Londýna nebo do Paříže. Letů do Česka se podle náhradního letového řádu stávka nedotkne. Dnes se uskuteční všechny tři páry spojů mezi Düsseldorfem a Prahou, v pátek i lety z Hamburku a z Kolína nad Rýnem do Prahy a opačným směrem.

Dlouhý spor o důchodový program

Piloti vyhlásili stávku kvůli nevyřešenému sporu se společností Lufthansa, která je vlastníkem Germanwings, o penzijní program, podle něhož mohou nyní předčasně odejít do důchodu v 55 letech a firma jim do dovršení zákonného důchodového věku vyplácí část předchozí mzdy. Lufthansa chce věkovou hranici posunout na 59 let, zdůvodňuje to tím, že ve vysoce konkurenčním prostředí si nemůže dovolit program udržet v současné podobě. Zákonný důchodový věk v Německu je nyní 65 let, postupně by se měl zvýšit na 67 let.

Podle svazu VC Lufthansa není ochotná k dohodě o kompromisu ohledně důchodového programu. Vedení Lufthansy naopak obviňuje z neústupnosti piloty, kteří údajně odmítli několik nabídek na zahájení smírčího řízení, které by vedl nezávislý zprostředkovatel.

Spor mezi piloty a vedením Lufthansy o důchodový program trvá už rok. Loni kvůli němu svaz VC uspořádal deset stávek, které podle odhadů aerolinek snížily provozní zisk společnosti o 200 milionů eur (5,5 miliardy korun).

 

Právě se děje

Další zprávy