Příliš mocný Google? Europoslanci ho chtějí rozdělit

ČTK ČTK
21. 11. 2014 22:00
Překvapivý návrh počítá s tím, že Google oddělí své vyhledávací služby od ostatních aktivit.
Larry Page, šéf a spoluzakladatel společnosti Google
Larry Page, šéf a spoluzakladatel společnosti Google | Foto: Reuters

Brusel/Los Angeles - Evropský parlament je připraven prosadit rozdělení americké internetové společnosti Google, aby omezil její vliv na trhu. Uvádí se to v návrhu, z něhož cituje server britského ekonomického listu Financial Times (FT).

Překvapivý návrh počítá s tím, že Google oddělí své vyhledávací služby od ostatních aktivit. Agentura Reuters nicméně uvedla, že v návrhu, který má k dispozici ona, není Google výslovně zmíněn.

Evropští regulátoři mají stále větší obavy z rostoucí nadvlády Googlu a jiných amerických společností na poli internetu. Avizovaný krok by byl jedním z dosud nejvýraznějších útoků na vliv Googlu a zároveň zvyšuje tlak na Evropskou komisi, aby vůči firmě postupovala razantněji, podotýká respektovaný britský list.

Podle návrhu by "oddělení vyhledávacích nástrojů od jiných komerčních služeb" mělo být považováno za potenciální řešení dominance Googlu. Návrh má podle FT podporu dvou hlavních politických bloků v EP, tedy lidovecké a socialistické frakce.

Hlasování, ve kterém by poslanci vybrali jeden velký americký podnik a podrobili jej tvrdé kritice, je přitom v Evropském parlamentu mimořádně ojedinělé.

Záměr, na který odkazuje Reuters, vybízí Evropskou komisi, aby zvážila návrhy s cílem oddělit vyhledávací nástroje od jiných komerčních služeb jako jedno možné dlouhodobé řešení k opětovanému zajištění rovných podmínek na trhu. Takový krok by podle Reuters představoval hrozbu právě pro Google, který je zdaleka největším poskytovatelem internetového vyhledávání v Evropě. Dokument ale prý žádný konkrétní vyhledávač nezmiňuje.

Vývoj podle FT zčásti odráží, jak se v letošním roce proti Googlu postavili němečtí politici. Ti jsou v evropském legislativním sboru převládající silou. Němec Günther Oettinger po svém jmenování evropským komisařem pro digitální ekonomiku již naznačil, že bude chtít, aby Google musel platit za zveřejňování obsahu, který je chráněn autorským právem.

Přišel také s myšlenkou přimět Google k tomu, aby výsledky vyhledávání byly neutrální, a vyjádřil i pochybnosti nad softwarovým opatřením Googlu určeným pro automobily.

Z dostupných zpráv není jasné, zda FT a Reuters citovaly ze stejného návrhu.

 

Právě se děje

Další zprávy