Francouzský premiér chce jednu minimální mzdu v EU

ČTK ČTK
6. 5. 2015 20:40
Podle Vallse by eurozóna měla být považována za jednotný celek s jednotnými pravidly, země by si neměly konkurovat nižšími mzdami a sociálním pojištěním.
Manuel Valls.
Manuel Valls. | Foto: Reuters

Paříž - Francouzský premiér Manuel Valls ve středu zopakoval zájem Paříže na zavedení jednotné minimální mzdy v zemích Evropské unie anebo alespoň ve státech eurozóny. Podle agentury AFP zdůraznil, že je třeba "bojovat proti všem formám sociálního a daňového dumpingu a také proti zneužívání daňové optimalizace".

"Musíme zajistit dodržování jednoduchého principu: společnosti by v Evropě měly být zdaněny tam, kde vytvářejí svoje zisky," prohlásil premiér na dnešním zasedání vlády.

Podle Vallse by eurozóna měla být považována za jednotný celek s jednotnými pravidly. Není podle něho správné, aby si země platící jednotnou měnou konkurovaly nižšími mzdami a sociálním pojištěním. Šéf francouzské vlády zdůraznil, že nakonec tak "všichni prohrají". Daňovou politiku mají země prý koordinovat.

Francie se potýká s rekordní nezaměstnaností, která v březnu dosáhla 3,51 milionu lidí. Meziročně počet osob bez práce vzrostl o téměř pět procent. Pro francouzského prezidenta Françoise Hollandea, který ve volební kampani sliboval pokles nezaměstnanosti a který si nyní připomíná třetí výročí od svého volebního vítězství, jde o vážný neúspěch. Hollandeovo tříleté vládnutí hodnotí nepříznivě 81 procent Francouzů.

 

Právě se děje

Další zprávy