Datart zpět v českých rukou, Francouzi se zbavili podílu

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
8. 8. 2014 10:02
Akcionáři Datartu zachránili pobočkovou síť. Dvacetiprocentní podíl získal i majitel konkurenčního řetězce Euronics, firma HP Invest.
Foto: Datart

Praha - Tuzemský prodejce elektroniky Datart pobočky v Česku a na Slovensku rušit nebude. Akcionáři společnosti odkoupili podíl, který od roku 2000 držela francouzská společnost Darty.

K záchraně řetězce dopomohl i majitel konkurenční sítě Euronics, společnost HP Invest. Ta si z celého šedesátiprocentního podílu Darty vezme dvacet procent.

Jak vyplývá z oznámení na stránkách Darty Group, finanční výše celé transakce byla odhadnuta na pět milionů eur, tedy v přepočtu na 139 milionů korun. Přesnou výši transakce ale ani jedna ze stran nezveřejnila.

Skupina Darty loni v létě zahájila proces restrukturalizace a oznámila, že si hodlá ponechat jen své klíčové trhy, Francii, Belgii a Nizozemsko. Osud celkem 43 poboček Datartu v České republice a na Slovensku byl od té doby nejistý.

"Datart nepatřil ke klíčovým součástem společnosti. Jsem rád, že jsme našli uspokojivé řešení a můžeme se soustředit na náš hlavní byznys," uvedl v prohlášení Régis Schultz, výkonný ředitel prodávající společnosti Darty.

Vše zůstane při starém

„Podařilo se nám úspěšně dokončit jednání s dosavadním majoritním vlastníkem o odkupu akcií,“ sdělil po podpisu transakční smlouvy generální ředitel společnosti Datart Pavel Bádal.

Podle něj připadne čtyřicet procent bývalého podílu skupiny Darty akcionářům Datartu. Dvacet procent pak získá HP Invest.

„Chápeme vstup do Datartu jako zajímavou investiční příležitost. Datart je pro nás dlouhodobě vzorem v oblasti poskytování zákaznických služeb, od něhož jsme se zejména v této oblasti hodně učili,“ uvedl předseda představenstva společnosti HP Invest Daniel Večeřa.

Prodejny se zavírat nebudou

Pro zákazníky znamená tato zpráva jistotu, že značka Datart, prodejny i e-shopy Datart.cz a Datart.sk zůstanou plně zachovány v České republice i na Slovensku. „Nemění se osvědčená prozákaznicky orientovaná strategie Datartu. Zůstává současné vedení společnosti Datart a pokračuje spolupráce se všemi obchodními partnery,“ uzavřel Bádal.

Obchodní síť Datartu tvoří 32 maloobchodních prodejen v České republice a 11 na Slovensku. Na českém trhu firma působí od roku 1990. Od roku 2005 jako první maloobchodní řetězec na českém trhu nabízí prodej zboží prostřednictvím vlastního e-shopu.

Několik týdnů před oznámením zpětného odkupu akcií Datartu změnil svého majitele jeho největší konkurent, firma Electro World. Od skupiny Dixons ji koupil slovenský prodejce elektroniky Nay. Ten se podle informací z trhu původně ucházel právě o Datart. Se svou nabídkou ale prý neuspěl.

 

Právě se děje

Další zprávy