Samodoručovací roboti budou už za rok jezdit po chodnících českých měst. Nasadit je chce Rohlík.cz

Nový způsob přepravy drobného zboží? Samořiditelní roboti budou nejspíše už od příštího roku brázdit české chodníky.
Toto by mohl být zanedlouho vcelku běžný obrázek z českých měst.
Samodoručovací roboty, kteří – zjednodušeně řečeno – jen díky svým senzorům, kamerám a integrované mapě zvládnou doručovat zboží do vzdálenosti přibližně 6 kilometrů, plánuje nasadit už příští rok do provozu firma Rohlík.cz.
Vyrobení jsou převážně z plastu, váží tak pouze několik desítek kilogramů a přitom uvezou zboží o váze deseti kil do vzdálenosti přibližně 6 kilometrů na jedno nabití.
Za jejich vznikem stojí společnost Starship Technologies bývalých zakladatelů firmy Skype Estonce Ahti Heinly a Dána Januse Friise. Jejich hlavní ideou bylo zlevnit a zefektivnit finální část rozvozu drobného zboží, která je zároveň pro firmy tou nejdražší.
Foto: Jakub Plíhal
Jakub Plíhal Jakub Plíhal
9. 9. 2016 19:00
Nejdříve Estonec Ahti Heinla a Dán Janus Friis pro miliony lidí zásadně zlevnili volání, to když založili firmu Skype. Nyní plánují podobně převratně ovlivnit životy nás všech podruhé, jen od slov přešli k rohlíkům a balíkům. Se svou novou firmou Starship Technologies vyvinuli autonomní roboty podobné pojízdným krabicím, kteří sami bez zásahu člověka zvládnou rozvážet zboží v okruhu šesti kilometrů, zatímco zákazník může jejich pohyb sledovat v telefonu. Náklady na rozvoz oproti klasické dopravě se tak údajně sráží zhruba na čtvrtinu, plusem jsou i nulové emise. Testovací provoz už běží například v Londýně, Praha se přidá další rok. Nasadit do ostrého provozu je plánuje firma Rohlík.cz.
 

Právě se děje

Další zprávy