Flixbus chce konkurovat Student Agency, chystá v Praze přestupní uzel mezi východem a západem

Roman Šitner
8. 12. 2015 14:18
Německý dopravce Flixbus z Prahy vypravuje už několik desítek spojů do Německa či Rakouska. Plánuje ale expanzi směrem na východ i na západ, přibudou spoje do Paříže, Bruselu nebo Chorvatska. Zároveň rozšíří i dopravu po Česku. Nabídne spoje z Prahy do Liberce či Českých Budějovic.
Flixbus
Flixbus | Foto: Flixbus

Praha – Z pražské Florence nyní každý den odjíždí 76 mezinárodních autobusů německého dopravce Flixbus. Jejich počet se v příštím roce výrazně zvýší. Zatímco dnes se firma orientuje na spojení s Německem, Rakouskem a Nizozemskem, do budoucna chce z Prahy udělat přestupní uzel mezi západem a východem.

Autobusy v typicky zelených barvách mají dál expandovat na západ, pak ale přijde smršť linek na východ. A ty ve výsledku nabídnou i vnitrostátní dopravu, a tedy i silnou konkurenci žlutým autobusům Student Agency.

"Na jaře spustíme linky do Bruselu a Paříže, v létě pak spojení s Chorvatskem. Přijde také Polsko, Ukrajina, Bělorusko a možná i Moskva," říká Pavel Steiner, šéf společnosti Umbrella, která část autobusů pro Flixbus v Česku provozuje. Tyto linky přinesou i nové spoje v tuzemsku. Spoje do Polska nabídnou možnost cestování mezi Prahou a Libercem nebo mezi Prahou a Hradcem Králové, linky na jih pak spojí Prahu a České Budějovice. Firma hovoří i o Brnu a Ostravě.

Flixbus je jedním z největších autobusových dopravců v Evropě. Existuje sice jen dva roky, ale už nyní provozuje spoje mezi 550 městy v šestnácti zemích Evropy a má síť vnitrostátních linek v Německu, Francii a Itálii. Přes čtyři tisíce řidičů se starají o téměř tisíc autobusů, které provozuje 200 různých dopravců v licenci – stejně jako česká Umbrella.

Od žlutých autobusů Student Agency se Flixbus liší nejen barvou, ale i nabízeným servisem. Zatímco žluté autobusy lákají na stevardy či kávu zdarma, Flixbus, orientující se na dálkové linky, má vždy dva řidiče a občerstvení pouze za poplatek. Obě firmy nabízejí připojení k internetu i zásuvky zdarma.

Flixbus je jedním z německých start-upů, který využil konce tamního monopolu Deutsche Bahn na vnitrostátních dálkových trasách. Za firmou jako akcionáři stojí například i společnosti Daimler, vyrábějící autobusy Mercedes-Benz a Setra, nebo investiční společnost General Atlantic.

 

Právě se děje

Další zprávy