Fischer chce snížit počet lidí ve vedení státních firem

ČTK ČTK
5. 12. 2013 11:09
Cílem nové koncepce je vedle úspor i zvýšení efektivity výkonu akcionářských práv.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ministerstvo financí plánuje do poloviny příštího roku snížit počet členů představenstev a dozorčích rad firem s majetkovou účastí státu o 36 na 114, tedy skoro o čtvrtinu. Změnami se ušetří na odměnách více než deset milionů korun ročně. Sdělil to mluvčí ministerstva financí Ondřej Šrámek.

Dnešní Hospodářské noviny upozornily, že změny může zastavit nová vláda.

Cílem nové koncepce je podle ministerstva financí vedle úspor také zvýšení efektivity výkonu akcionářských práv. "Byl jsem velmi překvapen absencí jednotných pravidel v podnicích, kde ministerstvo financí vykonává akcionářská práva. Jejich zavedením plánuji nejen úspory, ale hlavně nastavení jasných pravidel ohledně informování akcionáře a správy daných podniků," uvedl ministr financí v demisi Jan Fischer. Změny budou zapracovány do stanov firem.

Jednotný model

Společnosti by měly mít od počátku příštího roku jednotný dualistický model firemních orgánů, tedy vedle valné hromady by měly mít také představenstvo a dozorčí radu. Pro ně nová koncepce stanovila optimální počet členů, pro dozorčí rady také obecný odborný profil. "Kvalitativní pravidla jsou navržena z hlediska odbornosti individuálně pro každou dozorčí radu s přihlédnutím k předmětu činnosti společnosti a významu pro stát," uvedlo ministerstvo.

V leteckém Českém Aeroholdingu bylo zavádění nových pravidel zahájeno už počátkem prosince poté, co představenstvo firmy opustil bývalý rebelující poslanec za ODS Ivan Fuksa a dozorčí radu mimo jiné exministr obrany Alexandr Vondra.

V ostatních společnostech se bude nová koncepce zavádět podle termínů plánovaných valných hromad. "Byla zohledněna specifická situace některých společností," uvedlo ministerstvo. Poukázalo v této souvislosti na to, že třeba energetická firma ČEZ má akcie obchodovatelné na burze nebo v pojišťovně EGAP má regulatorní vliv Česká národní banka.

Co udělá nová vláda?

Dnešní Hospodářské noviny napsaly, že proti plánovaným změnám mohou zakročit zástupci stran v rodící se vládě, kterým se Fischerovy kroky příliš nelíbí.

Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka by žádný z ministrů úřednické vlády neměl dělat jakékoli personální změny, ani rozhodnutí o tom, jak by věci měly fungovat v budoucnu, píše deník. Podobný postoj má podle HN i předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

 

Právě se děje

Další zprávy