Firmy na jihu Moravy nařizují lidem přesčasy. Zákoník práce porušují kvůli nedostatku pracovních sil

ČTK ČTK
25. 9. 2016 9:50
Nedostatek kvalifikovaných pracovních sil na trhu řeší firmy na jižní Moravě nařizováním přesčasů. Dostávají se tak i do rozporu se zákoníkem práce. Ve výrobních firmách nejsou výjimkou až dvanáctihodinové směny, problémem je například nedodržování přestávek mezi nimi.
Ilustrační fotografie.
Ilustrační fotografie. | Foto: Reuters

Brno - Firmy na jižní Moravě řeší nedostatek kvalifikovaných pracovních sil na trhu nařizováním přesčasů. Dostávají se tak i do rozporu se zákoníkem práce. Ve výrobních firmách nejsou výjimkou až dvanáctihodinové směny, problémem je například nedodržování přestávek mezi nimi. Řekla to vedoucí právního odboru oblastního inspektorátu práce pro Jihomoravský a Zlínský kraj Dagmar Berková.

"Obecně se projevuje nedostatek pracovních sil napříč odvětvími hlavně ve výrobní sféře. Firmy v minulosti hodně lidí propustily a teď se to snaží dotahovat dalšími směnami. Jsou profese, které nyní neseženou," uvedla Berková.

Na inspektorát práce se teď podle ní neobrací lidé, kteří nedostali výplatu, ale spíše ti, kdo dělají hodně přesčas. "Jde o stovku hodin měsíčně i více," uvedla Berková. Pokuty za porušení pracovních předpisů se podle ní nyní pohybují v desítkách tisíc korun.

Firmy nedodržují odpočinek mezi směnami

Kromě nedodržování přestávek mezi směnami je problémem i nedostatečná dobu odpočinku v týdnu. Lidé, kteří mají dvanáctihodinovou směnu, musí mít další práci nastavenou tak, aby předtím měli přestávku 11 hodin. Firma také musí platit příplatky ve výši 25 procent za práci přesčas, přednost má ale volno. Každý zaměstnanec má podle Berkové v týdnu nárok alespoň jednou týdně na 35 hodin nepřetržitého odpočinku, což řada firem nedodržuje. Zaměstnavatelé by od příštího roku měli vyloučit stres na pracovišti. Počítá s tím novela zákoníku práce.

Podíl nezaměstnaných na jižní Moravě v srpnu stagnoval na úrovni 6,1 procenta. Počet uchazečů o zaměstnání mírně klesl na 48.661 lidí. Pro zhruba čtvrtinu tohoto počtu mají ale úřady práce v nabídce místo. Řada firem poptává zejména odborníky v technických profesích.

Má zákoník práce ukládat zaměstnavatelům povinnost předcházet stresu na pracovišti? Odborář Josef Středula o živnostník Bedřich Danda v duelu DVTV. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy