Majitelka koupelnářství Siko: Firmu předám dětem ještě letos

Veronika Kudrnová, ProByznys.info
15. 2. 2015 16:35
Majitelka největší tuzemské sítě prodejen s koupelnovým a kuchyňským vybavením předá kormidlo svým dětem. Rodinný byznys budovali z nuly k dnešním 2,5 miliardám společně.
Jaroslava Valová
Jaroslava Valová | Foto: Martin Svozílek, HN

Jaroslava Valová začala společně s manželem podnikat v pro ni zcela cizím oboru - prodeji keramiky a obkladů. Bylo jí 44 let, když založili společnost Siko. Dnes tato energická šedesátiosmiletá dáma předává otěže exekutivního řízení svým synům.

Na nákup prvního kamionu s obkládačkami a sanitárním zbožím padly veškeré rodinné úspory včetně vkladních knížek dětí s nastřádanými drobnými částkami od babiček za vysvědčení. Na bankovní úvěr tehdy manželé Valovi nedosáhli. „Všechny prostředky skončily u zprostředkovatele, od kterého jsme získali první předražené zásoby,“ vzpomíná zakladatelka.

První prodejnu otevřeli v pronajatém prostoru o rozloze 40 metrů čtverečních v roce 1991 na náměstí v jihočeských Čimelicích. Prodejním prostorem se ale zejména v závěru pracovního týdne stával i chodník před prodejnou. Vystrčený záchod totiž upoutal pozornost nejednoho vozu s pražskou poznávací značkou mířícího za víkendovým pobytem na jih Čech. Zprvu možná tato netradiční marketingová technika vzbuzovala na tvářích pasažérů údiv a úsměv, ale brzy začala projíždějící auta zastavovat, jejich pasažéři nakupovat a sdílet svoji zkušenost dál.

„Velcí výrobci museli vzít tento zájem na vědomí a již po půl roce fungování jsme se dostali mezi jejich přímé odběratele,“ říká Valová. Už po roce od založení otevřel švagr majitelky pobočku na podobném principu v Kralicích na Moravě.

Celý příběh úspěšné firmy Siko si přečtěte na sesterském webu ProByznys.info.

 

Právě se děje

Další zprávy