Firma z Brna podvedla podle policie sociálně slabé i pojišťovnu. Na provizích vydělala miliony

ČTK ČTK
20. 11. 2015 12:43
Podvod měl být postaven na nezákonně vyplacených provizích. Šest manažerů pro pojišťovnu sehnalo přes dva a půl tisíce sociálně slabších klientů. Zástupci firmy s nimi uzavřeli pro pojišťovnu životní pojistky a za každého z nich zaplatili první splátku. Pojišťovna obratem firmě uhradila provize. Následně klient přestal pojistku platit. Stíhaným hrozí až deset let vězení.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Brno - Kriminalisté stíhají šest manažerů firmy z Brna za to, že jednu z českých pojišťoven připravili na nezákonně vyplacených provizích o 27 milionů korun.

Pro pojišťovnu sehnali přes dva a půl tisíce klientů. Většinou šlo o sociálně slabé lidi z Brněnska a Mostecka. Zástupci firmy s nimi uzavřeli pro pojišťovnu životní pojistky a za každého z nich zaplatili první splátku. Pojišťovna obratem firmě uhradila provize. Následně klient přestal pojistku platit, řekl dnes novinářům kriminalista Pavel Kolouch, který se případem zabývá.

Stíhaným hrozí až deset let vězení.

Pojistky byly uzavírány na dobu 30 až 40 let. Pokud se klient smluvně zavázal, že bude platit tisícikorunu měsíčně, dostala za něj firma obviněných po uhrazení první platby - první splátky pojistky - provizi 17 tisíc korun. Pokud se zavázal platit 3000 Kč měsíčně, provize byla 56 tisíc korun.

"Brněnská firma slibovala, že bude za klienty pojistky platit, jestliže jí každý z nich sežene jednoho nového pojištěnce. V žádném případu se tak ale nestalo," uvedl Kolouch.

Pojišťovna, jejíž jméno nezveřejnil, takto vyplácela brněnské firmě zcela zbytečně provize od roku 2009 až do roku 2011. Až následně se zjistilo, že cílem firmy nebylo zajistit pojištěnce, ale dostat se k zajímavým provizím pojišťovny, dodal kriminalista.

 

Právě se děje

Další zprávy