Firem v Česku rychle přibývá, může za to růst ekonomiky

ČTK ČTK
4. 8. 2015 11:00
Pokud trend vydrží, bude za celý rok založeno nejvíce firem od předkrizového roku 2007.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto.

Praha - Počet nových firem v Česku nebývale roste. V pololetí se jich zaregistrovalo 13 486, což bylo o 7,4 procenta meziročně více. Celkem jich je 421.568. Vyplývá to z výpočtů poradenské firmy Bisnode.

Podle ní výrazný zájem o nové podnikání souvisí s růstem ekonomiky. Pokud by tento trend vydržel, za celý rok by bylo založeno nejvíce firem od předkrizového roku 2007. Loni naopak bylo v Česku zaregistrováno nejméně podnikatelů za posledních devět let.

"Výrazný zájem o nové podnikání souvisí s pokračujícím růstem tuzemské ekonomiky. Také prognózy budoucího vývoje jsou příznivé, a podnikatelé se tak vezou na vlně optimismu a investují do nových projektů," komentovala výsledky analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Do základního kapitálu nových firem podnikatelé v pololetí investovali 7,3 miliardy korun, o 1,8 miliardy meziročně více. Většina (94 procent) společností je s ručením omezeným, podíl akciových společností klesl na šest procent. Téměř polovina nových firem vznikla v Praze (6170 společností), silnou pozici má také Jihomoravský a Moravskoslezský kraj.

 

Právě se děje

Další zprávy