Finanční úřady se rušit nebudou. Babiš se dohodl se starosty

ČTK ČTK
Aktualizováno 2. 9. 2015 14:06
Ministr financí a předseda Svaz měst a obcí se dohodli, že 23 územních pracovišť finančních úřadů se nakonec rušit nebude. Zrušením menších úřadů chtěla Finanční správa ušetřit sto milionů korun. Občané by neměli pocítit změnu, v úředních hodinách budou obslouženi tak, jak byli zvyklí.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Celkem 23 územních pracovišť finančních úřadů se nakonec rušit nebude. Ve středu se na tom ministr financí Andrej Babiš (ANO) dohodl s předsedou Svazu měst a obcí Františkem Luklem a se starosty obcí. Babiš i Lukl o tom informovali na tiskové konferenci.

Zrušením úřadů chtěla Finanční správa ušetřit sto milionů korun. Jednalo se o malé pobočky, kde dnes pracuje většinou méně než jedenáct lidí. Obcím se ale rozhodnutí nelíbilo. Šéfové stran vládní koalice se nakonec minulý týden dohodli, že se úřady zavírat nebudou. Provoz úřadů by měl být pouze omezen na úřední dny, tedy pondělí a středu.

Podrobnosti do konce září

"Těší nás, že jsme dospěli ke kompromisu. Občané by neměli pocítit změnu, v úředních hodinách budou obslouženi tak, jak byli zvyklí," uvedl Lukl. Jednotliví starostové se podle něj mají nyní dohodnout do konce září s Finanční správou na podrobnostech fungování úřadů. "Za rok pak dojde ke zhodnocení, zda je ten systém komfortní," dodal.

Ministr Babiš uvedl, že v zásadě budou zachovány i původně plánované úspory. Finanční správa bude jen pravděpodobně platit obcím za využívání jejich prostor. Lukl se dnes s Babišem také dohodl, že společně budou komunikovat o všech záležitostech, které se budou dotýkat měst a obcí.

Lidé by si na územních pracovištích finančních úřadů měli podle starostů a senátorů, kteří se jednání zúčastnili, vyřídit to, co dosud. Babiš a šéf finančních úřadů Martin Janeček to prý garantovali. "Nedojde dlouhodobě ke snižování kvality výkonu veřejné správy ze strany finančních úřadů," uvedl předseda senátního výboru pro veřejnou správu Miloš Vystrčil (ODS).

V místech, kde se nyní postupně ruší pokladny finančních úřadů, ministerstvo podle senátora slíbilo zajistit jiné způsoby plateb, které by byly pro občany dostupné a pro finanční úřady efektivní.

Nebude to jen podatelna

Předseda senátorů ČSSD a bohumínský starosta Petr Vícha uvedl, že by měla být zachována plnohodnotná funkčnost pracovišť, byť personálně oslabených. Podle něj jde o to, "aby slíbení dva pracovníci neplnili pouze roli podatelny a aby tam daňový poplatník vyřídil úplně všechny věci". "To nám bylo panem ministrem garantováno," uvedl Vícha.

Na základě dosavadních zkušeností ale neskrýval obavy, že lidé některé záležitosti na územních pracovištích nevyřídí a že po roce se stane opět aktuální hrozba jejich rušení s tím, že nejsou využívána. Za starosty menších měst tyto obavy potvrdila přeloučská starostka Irena Burešová.

 

Právě se děje

Další zprávy