Farmáři dostanou peníze z Evropské unie za sucho rychleji

ČTK ČTK
2. 8. 2018 13:40
Farmáři už v polovině října budou moci získat 70 procent přímých plateb a 80 procent plateb souvisejících s rozvojem venkova.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brusel - Evropská komise ve snaze pomoci farmářům postiženým nynějšími suchy v Evropě oznámila uvolnění pravidel pro čerpání přímých plateb tak, aby zemědělci mohli peníze využívat už dříve. Mění se také podmínky využívání půdy, více ji bude možné využít k pěstování krmiva pro zemědělská zvířata.

"Důsledky trvajícího klimatického vývoje mne znepokojují. Byl jsem v kontaktu s řadou ministrů z postižených zemí, situaci jsme probírali a hodnotili její důsledky," uvedl v tiskové zprávě komisař pro zemědělství Phil Hogan.

Farmáři tak už v polovině října budou moci získat 70 procent přímých plateb a 80 procent plateb souvisejících s rozvojem venkova. Nebudou tedy muset na dostatečné finance čekat až do prosince. Možnost využít více půdy k pěstování krmiva má pomoci chovatelům zemědělských zvířat.

Komise dnes také připomněla, že podle pravidel společné zemědělské politiky EU mohou farmáři získat podporu až do výše 80 procent škod způsobených suchy a pomoc vůbec nemusí být komisi oznamována.

Komise také společně s členskými státy klimatický vývoj sleduje, včetně využití sítě evropských satelitů.

Vlna veder, která v těchto dnech sužuje nejen ČR, ale též velkou část Evropy, má už na svědomí lesní požáry, nízkou zemědělskou úrodu či zdravotní problémy řady lidí. Meteorologové očekávají tento týden rekordní teploty ve Španělsku, v Portugalsku či v Německu.

 

Právě se děje

Další zprávy