Falšování vína mají omezit vysoké pokuty a přísnější podmínky pro prodej i dovoz

Lucie Heřmanská
9. 10. 2015 13:20
Ministerstvo zemědělství připravilo novelu zákona, která by mimo jiné měla zpřísnit podmínky pro dovoz a prodej vína v sudech a cisternách. Cílem je omezit prodej falšovaného vína. Sudy budou opatřeny jednorázovou kontrolní páskou. Dovozci by měli do 12 hodin nahlásit státu dovoz vína a poté jej budou muset nechat deset dnů ve skladu.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Ministerstvo zemědělství chce výrazně omezit falšování vína, připravilo proto novelu zákona o vinohradnictví a vinařství. Ta má zpřísnit podmínky pro dovoz a prodej vína v sudech a cisternách a zákazníci by měli mimo jiné získat jasnější informace o původu hroznů i nápojů z nich. Cílem je především omezit prodej falšovaného vína.

Novelu musí ještě projednat vláda, poté ji posoudí Evropská komise. Podle předpokladů by měla začít platit do poloviny příštího roku.

"Definovali jsme přesný pojem, co to konkrétně je falšování vína. Tím získáme oporu v zákoně a budeme moci falšování přísněji postihnout. Novelou navrhujeme zvýšit sankci za tyto nekalé praktiky z pěti na 50 milionů korun," uvedl v pátek ministr zemědělství Marian Jurečka.

Podle novely se falšování vína dopouští ten, kdo použije výrobní postupy, které jsou v rozporu s evropským právem, přidá do vína vodu nebo alkohol, obohatí víno cukrem nad mezní hodnotu nebo neuvede povinné označovací údaje.

Zabránit podvodům s vínem z dovozu má nová povinnost, podle které budou sudy opatřené jednorázovou kontrolní páskou. Výrobce a dovozce na ní uvede jméno, firmu, sídlo a především evidenční označení umožňující identifikaci každé pásky.

"Jednorázová páska zabrání neoprávněné manipulaci s vínem, zajistí, že nebude možné sud otevřít nebo měnit jeho obsah," řekl Jurečka. Kontroly bude provádět Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský.

Ministerstvo chce také omezit prodej sudového vína například v pneuservisech nebo v trafikách. Budou ho tak moci prodávat pouze dovozci, výrobci nebo provozovatelé vinotéky.

Díky novele mají mít kontroloři delší čas na prověření dovozového vína. Dovozci totiž budou muset do 12 hodin nahlásit státu import vína a poté budou muset víno nechat deset dnů ve skladu, aby mohlo být zkontrolováno. “Získáme tak lepší přehled, a tím i kontrolu nad importem vín v sudech,” vysvětlil Jurečka.

Sudové víno určené k prodeji bude muset být uchováváno při teplotě do 18 stupňů Celsia. Původně ministerstvo zamýšlelo teplotu o tři stupně nižší.

Původ hroznů u vína vyrobeného nebo lahvovaného v Česku bude podle novely uveden na hlavní etiketě velikostí písma minimálně 2,4 milimetru. Pokud půjde o víno ze zahraničí, zůstane informace o původu hroznů i nadále na zadní straně.

Podle výsledků kontrol Státní zemědělské inspekce bylo víno v roce 2014 druhou nejfalšovanější komoditou. První byl med. Letos inspekce zjistila, že ze 732 odebraných vzorků sudového vína nevyhovovala třetina.

 

Právě se děje

Další zprávy