Oživíme značku Made in CzechoSlovakia, plánují banky

ČTK ČTK
29. 7. 2014 14:17
Dohoda české a slovenské exportní banky podpoří společný vývoz do třetích zemí.
Foto: Aktuálně.cz

Bratislava/Praha - Česká exportní banka a slovenská Eximbanka chtějí oživit značku "Made in CzechoSlovakia". Zástupci obou bank podepsali v Bratislavě dohodu o spolupráci, která to umožní.

Oživení značky CzechoSlovakia podle České exportní banky navazuje na společné historické vazby zahraničního obchodu a výroby. Dohoda rozvíjí vzájemnou spolupráci při podpoře vývozu do třetích zemí, ve kterých exportéři budou moci navázat na tradici značky Czechoslovakia, oproti minulosti zřejmě s velkým písmenem S.

Slovenský prezident Andrej Kiska přitom během červencové návštěvy Prahy obnovení kdysi prestižní exportní značky "Made in Czechoslovakia" odmítl. "Ta značka už je minulostí," poznamenal s tím, že každá země si nyní musí v zahraničí budovat své jméno.

"Cílem dohody o spolupráci je kromě rozšíření prostoru pro obě instituce v oblasti společných vývozních projektů a transakcí do třetích zemí i rozšíření možností pro spolupráci formou získávání informací o vhodných exportérech/importérech, případně při identifikaci vhodných společných projektů nebo transakcí," uvedl ředitel odboru mezinárodních vztahů České exportní banky Petr Križan.

Posláním státní České exportní banky je podpora vývozu do rizikovějších teritorií. Nejvíce úvěrů, až 44 procent, směřuje do Ruské federace. Na druhém místě je Turecko s 15 procenty, následuje Gruzie, Ázerbájdžán a Ukrajina. Ze zemí EU připadá nejvíce poskytnutých úvěrů na Slovensko - a to 16 procent.

Nejvýznamnějším exportním případem je dostavba třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Mochovce, výše úvěru dosáhne 630 milionů eur (asi 17,3 miliardy Kč). Více než polovina úvěrů České exportní banky se týká právě strojů a zařízení na výrobu energie.

 

Právě se děje

Další zprávy