Exportní banka prohrála závod s časem o pět miliard

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
17. 2. 2014 11:00
Do soutěže na prodej pohledávek se přihlásil jediný zájemce, nabídl nízkou cenu
ilustrační foto.
ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Akce na záchranu úvěrů, jež váznou státní České exportní bance (ČEB) ve sklářských projektech v Rusku, hrozí blamáží. Výnos z prodeje balíku šesti rizikových pohledávek v nominální hodnotě pěti miliard korun, jež banka nabídla k prodeji, bude velmi nízký.

Soutěž na prodej ruských sklářských pohledávek ČEB měla uzávěrku v pátek. Přihlásil se do ní jediný zájemce: ruské Kolegium advokátů Regionservis. Podle informací deníku Aktuálně.cz však zmíněná právní kancelář v soutěži jen zastupuje skutečného kupce, novosibirského podnikatele Eduarda Tarana. Ten má o ruské sklářské pohledávky ČEB dlouhodobý zájem.

Zatím není jasné, kolik Taran za šest pohledávek nabízí. Zdroje Aktuálně.cz se ale shodují, že jde o malou sumu, ani zdaleka nedosahující deseti procent nominální hodnoty dluhu.

"Tendr nebudeme komentovat, dokud o výsledku nerozhodne představenstvo banky a dozorčí rada," odmítla tyto informace potvrdit či upřesnit mluvčí ČEB Věra Dušková. Dozorčí rada, která má při rozhodování o dalším postupu banky poslední slovo, má zasedat 20. února.

Mimořádně těžké dilema

Banka musí řešit mimořádně těžké dilema. Má prodat pohledávky s minimálním výtěžkem a přenést tak definitivně ztrátu z ruských úvěrů na bedra státu? Nebo od prodeje ustoupit a dál se trápit s nevymahatelným ruským portfoliem, jež týden po týdnu ztrácí na hodnotě?

Dobré řešení neexistuje. Ztráta přitom mohla být o něco menší, kdyby banka prodala alespoň část pohledávek dříve. Dluhy skláren Glasstrade a Actis nabízela už loni.

"Za Glasstrade loni počátkem roku Taran nabízel 38 procent původní hodnoty a nakonec byl ochoten sumu zvýšit až na 45 procent," řekl Aktuálně.cz zdroj dobře informovaný o loňské soutěži.

Banka nakonec od prodeje odstoupila, mimo jiné i kvůli silnému akcionářskému tlaku proti prodeji: politici a úředníci na ministerstvech nechtěli připustit vysokou ztrátu, navíc za zrušení soutěže lobbovali spojenci majitele Glasstradu Alexandra Moščického, jehož prodej pohledávky ohrožoval.

Ředitel banky Jiří Klumpar vysvětloval zrušení soutěže tím, že se nenašel "dostatečně kredibilní zájemce", tedy investor schopný prokázat legální financování koupě.

Návrat sibiřského oligarchy

Opakovaně pak banka nabízela zmíněné pohledávky ještě na podzim 2013. Na nátlak tehdejšího ministra Jana Fischera ale počátkem prosince již běžící soutěž znovu, tentokrát předčasně odpískala. A vypsala narychlo novou, v níž nabízela balík celkem šesti pohledávek. Kvůli této změně ČEB musela posunout lhůtu na přijímání nabídek. Jenomže prohrála závod s časem: než nový termín vypršel, vyhlásil ruský soud na mateřskou společnost Glasstradu konkurz, takže pohledávka Glasstradu zcela ztratila hodnotu. Výsledkem je nízká, několikaprocentní nabídka za celý balík.

Eduard Taran, majitel sklárny Ekran, který se o pohledávky uchází, je rovněž bývalým dlužníkem banky. ČEB loni počátkem roku nedobytnou pohledávku za Ekranem prodala prostřednictvím banky UniCredit ruské Expobank finančníka Igora Kima. Expobank dnes Taranovu sklárnu financuje. Poradce ČEB Pavel Bobošík, který operaci pomáhal dojednávat, dnes pracuje pro Tarana jako šéf Ekranu.

V nedávném rozhovoru pro Aktuálně.cz Bobošík uvedl, že Taran má zájem podílet se na konsolidaci krizí zdecimovaného ruského sklářského trhu. Proto má zájem o další sklářské pohledávky, s jejichž pomocí chce ovládnout konkurenční zadlužené sklářské podniky.

 

Právě se děje

Další zprávy