Exekutoři chtějí zlevnit a zjednodušit vymáhání malých dluhů do 10 tisíc korun

ČTK ČTK
24. 11. 2015 12:22
Velká část soudně vymáhaných pohledávek v Česku je v pásmu bagatelních pohledávek, tedy do 10 tisíc korun jistiny. Tím se neúměrně zatěžují soudy, tvrdí Exekutorská komora. Navrhuje proto zavedení takzvaných kvalifikovaných předžalobních výzev, rozesílaných soudními exekutory.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Exekutoři chtějí zlevnit a zjednodušit vymáhání malých dluhů. Nový způsob vymáhání takzvaných bagatelních pohledávek navrhuje Exekutorská komora. Spočívá v zavedení takzvaných kvalifikovaných předžalobních výzev, rozesílaných soudními exekutory. Návrh již předložila ministerstvu spravedlnosti.

Velká část soudně vymáhaných pohledávek v Česku je v pásmu bagatelních pohledávek, tedy do 10 tisíc korun jistiny. Jen soudní exekutoři aktuálně řeší 2,7 milionu takových pohledávek, čímž podle komory neúměrně zatěžují soudy.

"Za situace, kdy se jedná o převedení agendy účastnických sporů z Českého telekomunikačního úřadu na soudy, a hrozí tak jejich zahlcení o více než 100 tisíc nových případů ročně, nabírá náš návrh na aktuálnosti a důležitosti," uvedla prezidentka komory Pavla Fučíková. Síť exekutorských úřadů by podle ní novou agendu kvalifikovaných předžalobních výzev dokázala spravovat s nepoměrně nižšími náklady, než mají soudy.

Dnešní systém je nastaven tak, že chce-li věřitel uplatnit nárok na náhradu nákladů soudního řízení, má povinnost zaslat (nikoliv však doručit) dlužníkovi takzvanou předžalobní upomínku. Po uplynutí sedmidenní lhůty podává žalobce návrh na vydání elektronického platebního rozkazu k soudu. Ten prověří, zda platební rozkaz odpovídá skutečnostem uvedeným žalobcem. Poté návrhu zpravidla vyhoví a vydá platební rozkaz, který je nutné žalovanému doručit.

Podstatou návrhu komory je v případě vymáhání bagatelní pohledávky povinnost věřitele zaslat kvalifikovanou předžalobní výzvu prostřednictvím místně příslušného soudního exekutora. Díky přístupu soudních exekutorů do registru obyvatel a dalších rejstříků i díky zasílání do vlastních rukou by se podstatně zvýšila šance na její doručení. Dlužník by se tak dozvěděl, že má určitý dluh a jaká je jeho výše. V případě, že tento dluh bude dlužník považovat za nesporný, může ho uhradit buď najednou, nebo ve splátkách, aniž by se tím musel zabývat soud.

Pokud by dlužník existenci dluhu rozporoval, jeho právo na obranu by zůstalo plně zachováno a spor by na návrh věřitele projednal soud. Jestliže by však dlužník nesporný dluh neuhradil, mohl by věřitel požádat o zahájení exekuce.

Dlužník by také nově dostal možnost požádat exekutora o ochrannou lhůtu po dobu maximálně 12 měsíců pro zaplacení dluhu ve splátkách. Při splácení by dlužník nebyl omezen v disponování se svým majetkem, jako je tomu v případě exekuce. "Nový postup by byl pro stát, dlužníka i věřitele výhodnější. Ulevilo by se soudům a věřitel by navíc docílil rychlejšího uhrazení dluhu, než je aktuální společná průměrná délka řízení před soudem a řízení exekučního," dodala Fučíková.

------------------------

Vybereme vám lepší půjčku! Zkuste naši online kalkulačku.

 

Právě se děje

Další zprávy