Exekutoři by měli působit jen ve svém kraji, schválil senát

ČTK ČTK
13. 5. 2015 16:40
V současnosti mají exekutoři celostátní působnost. Návrh senátorů teď posoudí vláda a poslanci.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Senát schválil návrh ČSSD na uzákonění místní příslušnosti exekutorů, kteří zatím mohou působit v rámci celé republiky. Nově by exekutoři směli působit jen v rámci kraje, kde mají sídlo. Změnu dostanou k posouzení poslanci a vláda.

Předloha má zavést místní příslušnost exekutorů v obvodu jednotlivých soudních krajů s cílem snížit náklady na exekuce. Obvod těchto krajů byl podle předkladatelů v čele se Zdeňkem Škromachem (ČSSD) zvolen mimo jiné kvůli tomu, že respektuje postavení exekutorů jako konkurujících podnikatelů.

Senátoři nicméně na návrh svých kolegů Miroslava Nenutila (ČSSD) a Miloše Vystrčila (ODS) doplnili novelu o pasáž, podle níž by exekutoři byli přiřazováni podle soudem předem stanoveného pořadí. Vystrčil to zdůvodnil tím, že by tento návrh napomohl rovnosti mezi exekutory a mohl by odstranit klientelistické vazby mezi věřiteli a exekutory.

V současnosti mají exekutoři celostátní působnost. Konkrétního exekutora pověřuje provedením exekuce soud na základě návrhu věřitele. Teoreticky tak soudní exekutor z Aše může vykonávat exekuci například ve Valašském Meziříčí. Eventuální náklady na cestu do bydliště dlužníka kvůli soupisu movitých věcí ale od loňského ledna podléhají limitu, nesmějí překročit 1500 korun.

Zavedení místní příslušnosti už dříve podpořila také Exekutorská komora.

 

Právě se děje

Další zprávy