Po třinácti letech krachuje v Česku banka. ERB bank nemá peníze, oznámila ČNB

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 11. 10. 2016 19:25
Česko-ruská ERB bank není schopna dostát za zákonných a smluvních podmínek svým závazkům vůči oprávněným osobám, potvrdila Česká národní banka. Do sedmi pracovních dnů tak musí začít výplata náhrad ze zákonného systému pojištění vkladů.
Foto: Václav Kozák

Praha – ERB bank nemá prostředky, aby vyplatila všem svým klientům vklady. Místo ní tak začne peníze vyplácet Garanční systém finančního trhu. Ten dnes obdržel oznámení České národní banky o neschopnosti ERB bank dostát za zákonných a smluvních podmínek svým závazkům vůči oprávněným osobám.

Odebírejte zprávy Aktuálně.cz přes aplikaci WhatsApp
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Odebírejte zprávy Aktuálně.cz přes aplikaci WhatsApp

Nepoužíváte WhatsApp? Zjistěte více >>

Do sedmi pracovních dnů tak musí garanční systém zahájit výplatu náhrady vkladů klientům. Ze zákona je pojištěno 100 procent vkladů včetně úroků do výše maximálně 100 tisíc eur (zhruba 2,7 milionu korun) na jednoho klienta.

Klienti ERB bank si pro peníze budou chodit na pobočky České spořitelny, nebo Moneta Money Bank. S nimi má garanční systém uzavřeny rámcové smlouvy a v nejbližších dnech si jednu banku pro výplatu vybere v takzvaném minitendru.

O tom, že ERB neplní požadavky ČNB, informovaly v polovině června Hospodářské noviny. Tehdy ERB podle zdroje z banky chyběla miliarda až miliarda a půl.

ERB se dvěma pobočkami v Praze a v Karlových Varech (a samostatnou směnárnou na karlovarském letišti) patří mezi malé banky. Objemem vkladů je srovnatelná spíše s kampeličkami. Ke konci druhého čtvrtletí vykazovala ERB aktiva za pět miliard korun a vklady v hodnotě 4,5 miliardy korun. Velikost vkladů meziročně klesla o 15 procent. Údaje jsou z výsledků hospodaření které banka povinně hlásí centrální bance.

Pražská pobočka ERB bank v pondělí neumožnila klientům výběry peněz. Vysvětlovala to údajnými technickými problémy s tím, že výběr bude možný opět od úterý.

Ruský finančník Roman Popov, který ERB bank ovládá, tvrdí, že opatření ČNB bráni prodeji banky novému vlastníkovi. Serveru iHNed.cz sdělil, že banku by dokázal ozdravit a zachránit. ERB bank má podle Popova dostatek prostředků a pracuje na splnění požadavků regulátora. Navíc byla podepsána předběžná dohoda s investorem, který by banku koupil a navýšil její jmění o 700 milionů korun. Jméno investora, kterým je finanční holding s evropskými akcionáři a se sídlem ve Švýcarsku, Popov odmítl zveřejnit.

Pád ERB je v Česku prvním krachem banky po kolapsech Union Banky a Plzeňské banky v roce 2003. I když je ERB jen malým finančním ústavem, její pád citelně zatíží český fond pojištění vkladů, do něhož plynou odvody strhávané z účtů střadatelů. Prakticky všechny vklady v ponechané v ERB jsou totiž pojištěné. Garanční systém v reakci na rozhodnutí ČNB oznámil, že klientům ERB vyplatí přibližně 3,6 miliardy korun. Na konci roku 2015 bylo ve fondu 28, 8 miliardy korun.

Už letos v březnu jí Česká národní banka zakázala poskytovat úvěry a přijímat vklady od veřejnosti. ČNB, která dohlíží na český bankovní systém, nad rámec sdělení týkajícího se Garančního systému finančního trhu odmítá s odvoláním na dosud neukončené správní řízení s ERB poskytovat jakékoli další informace.

ERB bank se zaměřuje hlavně na financování českého exportu do Ruska, ale poskytuje i běžné bankovní služby. Česká národní banka udělila licenci ERB bank, dříve známé pod názvem Evropsko-ruská banka, v roce 2008.

Garanční systém finančního trhu (GSFT) od 1. ledna 2016 nahradil dřívější Fond pojištění vkladů. Současně se od letoška zkrátila lhůta pro výplatu náhrad vkladů z dvaceti na sedm pracovních dnů. GSFT očekává výplatu náhrad vkladů za celkem 3,6 miliardy korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas další aktuality a rady! Osobní finance Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy