Eurozóna je venku z deflace. Pomáhá i slabší euro

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 2. 6. 2015 12:51
Meziroční míra inflace v květnu po pěti měsících stoupla a mírně překonala odhady analytiků.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Isifa / Thinkstock

Brusel - Spotřebitelské ceny v eurozóně začaly v květnu po pěti měsících poklesu a stagnace opět růst. Meziroční míra inflace stoupla na 0,3 procenta z nulové úrovně v dubnu. V úterním rychlém odhadu to oznámil statistický úřad Eurostat.

Výsledek překonal odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters očekávali zvýšení cen jen o 0,2 procenta.

Za vyšší inflací v eurozóně podle analytiků stojí vyšší dynamika cenového růstu služeb, energií, průmyslových výrobků i potravin.

Dražší čerstvé potraviny

Největší vliv na obnovení inflace mělo přitom podle údajů Eurostatu zdražení čerstvých potravin a služeb. Bez zahrnutí kolísavých cen energií, které byly v květnu meziročně o pět procent nižší, vzrostl cenový index o jedno procento.

"Zdá se, že cenový vývoj reaguje jednak na oživení poptávky v evropské ekonomice, jednak na oslabení eura proti dalším měnám. Politika kvantitativního uvolňování v tomto vývoji hraje roli do té míry, že přispěla k oslabení eura a oživení v ekonomikách," vysvětluje ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

ECB jde podle plánu

Kvantitativní uvolňování měnové politiky v podobě pravidelných a rozsáhlých nákupů státních dluhopisů zahájila Evropská centrální banka (ECB) letos. Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka mohou centrální bankéři hodnotit cenový vývoj zatím kladně a v souladu se svým předpokladem postupného růstu inflace. "Předpokládáme, že ECB bude s měnovou politikou pokračovat podle plánu," dodává Vlk.

Loni v prosinci se země eurozóny jako celek ocitly v deflaci, což se stalo podruhé v historii eura. Lednový meziroční pokles cen o 0,6 procenta byl nejhlubším cenovým propadem od července 2009, kdy ceny klesaly od června do října.

Inflace v eurozóně je už od října 2013 pod hranicí jednoho procenta, kterou ECB označuje za nebezpečnou zónu.

 

Právě se děje

Další zprávy