Euro jsme měli přijmout již dávno, říká Ježek. Kritizuje ČNB

ČTK ČTK
13. 3. 2015 14:51
Argument kritiků přijetí eura o ztrátě vlastní měnové politiky je podle něj jedním z "nejhloupějších a nejdrzejších", protože obhajuje kurzové války.
Tomáš Ježek
Tomáš Ježek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Česká republika měla přijmout euro již dávno, řekl v rozhovoru s ČTK ekonom a bývalý ministr privatizace Tomáš Ježek. Argument kritiků přijetí eura o ztrátě vlastní měnové politiky je podle něj jedním z "nejhloupějších a nejdrzejších", protože obhajuje kurzové války. Ježek také kritizoval intervence ČNB na oslabení kurzu koruny.

"Ten argument říká, že tím, že budeme mít euro, nemůžeme vést kurzovou válku, manipulovat s kurzem. Ta možnost ale vlastně znamená, že riziko nezaměstnanosti házím k sousedům přes plot. To je produkt sobectví a nacionalismu. Adaptace ekonomiky se nemá dělat kurzem, ale produktivitou práce, inovacemi," uvedl.

Intervence ČNB na oslabení kurzu koruny odmítl. "Ne kvůli zdražení dovozu, ale centrální banka si principiálně nemá co pohrávat s kurzem. Kurz pak ztrácí informační hodnotu," upozornil. Intervence mají podle něj pouze krátkodobý efekt a nepřispějí k růstu ekonomiky.

ČR jako tmel EU

Česká ekonomika se obecně podle něj slušně rozvíjí. "Podnikat se tu dá. Daňová soustava je neutrální, nepřekáží podnikání. Spíše stále nefunguje správné vymáhání práva. To je stará bolest, ale je to lepší, než bylo," podotkl. Odmítl názory, že by Česko bylo zemí montoven. V automobilovém sektoru se dělá i výzkum, inovace, dodal.

Ježek by si přál, aby postoj Česka k EU a evropskému trhu byl konstruktivnější a kladnější, než byl. ČR by měla být tmelem EU, a ne jejím rozkladným prvkem. Případný odchod Řecka z eurozóny podle něj není milá událost, ale neohrožuje ji. "Není to nic, co by znamenalo rozpad eurozóny," doplnil.

Nepříliš rozvinutý český kapitálový trh, u jehož vzniku Ježek stál, souvisí podle něj s tím, že historicky nikdy nebyl součástí zdejší finanční kultury. Druhým faktorem jsou události z postkuponové historie, kdy na kapitálovém trhu chyběla regulace a děly se neblahé události.

"Dlouhou dobu tak měli strach z kapitálového trhu investoři i emitenti. Investoři se obávali, že přijdou o peníze, emitenti, že by tak vyráběli zbraně pro svou likvidaci, nepřátelská převzetí. Regulace zde již funguje, je potřeba trpělivosti," uzavřel.

Ježek, který v neděli oslaví 75. narozeniny, je považován za jednoho z nejvýznamnějších českých ekonomů a jednoho z duchovních otců privatizace po pádu komunismu. V roce 1990 stanul v čele ministerstva pro správu národního majetku a jeho privatizaci.

 

Právě se děje

Další zprávy