Elektronická evidence tržeb má šanci, shodla se koalice

ČTK ČTK, Kateřina Surmanová
Aktualizováno 6. 5. 2015 17:19
Shoda zatím panuje v obecné rovině, lidovci ještě chtějí počkat na konkrétní paragrafové znění. Lednový start už ale není reálný.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Vládní strany se na dnešním jednání koaliční rady výrazně přiblížily k definitivní dohodě o elektronické evidenci tržeb. Shoda zatím panuje v obecné rovině, lidovci ještě chtějí počkat na konkrétní paragrafové znění. Vyplývá to z vyjádření členů koaličních stran po odpoledním jednání.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) uvedl, že by systém měl začít fungovat spíše v únoru než v lednu příštího roku.

"Koalice se shodla, včetně KDU-ČSL, že bude podporovat tento projekt," řekl novinářům šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. "Já považuji za důležité, že KDU-ČSL nám dneska řekla, že podporuje tento projekt a že jsou spokojeni s těmi odpověďmi, které dostali z ministerstva financí," dodal.

Lidovci čekají na doplnění zákona

Lidovci před rozhodováním o chystaném zákonu požadovali mimo jiné studii, která by přesně hodnotila dopady normy. "Z našeho pohledu byly z větší části zodpovězeny naše otázky a v tento moment budeme čekat, jak bude vypadat paragrafové znění," uvedl místopředseda lidovců Jan Bartošek. Pokud budou lidovecké připomínky zohledněny i v paragrafovém znění, lidovci zákon, který by mohl jít na vládu za dva až tři týdny, podpoří.

Místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes hovořil o nalezení shody v obecné rovině. "Výsledek byl, že práce na zákonu může pokračovat s tím, že lidová strana zřejmě ještě bude čekat na paragrafové znění," uvedl. Lidovecký šéf a vicepremiér Pavel Bělobrádek výsledky jednání hodnotil jako značný posun.

Obory určí nařízení vlády

Shodu potvrdil také předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák. "Na návrhu zákona, jak je teď sepsaný, už je dohoda všech koaličních stran, a může jít na jednání vlády," řekl.

Největší výhrady podle něj měla KDU-ČSL, která chtěla vidět podrobnější propočty, ale její výhrady už jsou zažehnané.

"Účtenkovou loterii jsme zatím neřešili. Systém je sám o sobě tak složitý, že budeme rádi, když se v prvním kroku zvládneme vypořádat s ním. My v ČSSD si myslíme, že by pomohla, ale není nutné řešit ji hned teď," dodává Sklenák.

Ke spokojenosti všech koaličních stran se podle něj dohodlo také to, že okruh subjektů, na které povinnost dopadne v první fázi, nebude určovat ministerstvo financí vyhláškou, ale vláda svým nařízením.

Od ledna to nestihneme

Ministerstvo financí podle dosavadních vyjádření stále - i přes avizované obstrukce opozice - počítá se zavedením elektronické evidence tržeb k 1. lednu příštího roku.

"Od ledna systém spustit nestihneme, ale ani není nutné ho vázat na leden. Může začít fungovat kdykoli v průběhu roku," uvedl dnes Sklenák z ČSSD. 

Jako první se má elektronická evidence tržeb vztahovat na restaurace a hotely - podle původních plánů ministerstva už od ledna. Od dubna by se do systému připojily maloobchodní a velkoobchodní společnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy