Elektronické stravenky letos spustí i největší firma v oboru

Ekonomika Ekonomika
21. 4. 2015 10:45
E-stravenka bude mít formu platební karty. Velkou výhodou pro zaměstnance má být možnost platit přesnou částku.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha – Společnost Sodexo, největší tuzemský poskytovatel zaměstnaneckých benefitů, zavede elektronickou podobu stravenek Gastro Pass. Postupný přechod od papírových poukázek na e-stravenky chce zahájit v letošním roce. Informuje o tom deník E15.

Elektronická stravenka bude mít formu platební karty. Velkou výhodou pro zaměstnance má být možnost platit přesnou částku, odpadnou tedy problémy s případným vracením peněz. Pro zaměstnavatele a příjemce stravenek (restaurace či obchody) pak mají klesnout logistické náklady.

Jako první spustila e-stravenky na začátku loňského roku společnost Benefit Management, která má ale na trhu jen malý podíl. Před rokem poskytovalo její elektronické kupony zaměstnancům pět podniků a přijímalo je 77 restaurací, nyní už je to 27 firem a tři stovky restaurací, uvádí deník E15. Výkonný ředitel Benefit Managementu Václav Kurel říká, že některé restaurace odmítají elektronické stravenky proto, že potlačují šedou ekonomiku. E-stravenky jsou totiž propláceny přímo na bankovní účet provozovny, takže tento příjem musí přiznat a odvést z něj daně.

Nejčastějšími poskytovateli stravenek v Česku jsou vedle společnosti Sodexo také Edenred a Chèque Déjeuner.

Zavedení e-stravenek, které už provozuje v některých jiných státech, dnes oznámila i společnost Edenred nabízející značku Ticket Restaurant. Bezkontaktní e-stravenky v Česku spustí v červnu - nejdříve v Brně, poté i v dalších městech. Platit s nimi půjde u standardních terminálů sítě MasterCard.

Společnost Chèque Déjeuner sice o chystaném spuštění elektronických stravenek hovořila už v listopadu 2013, přesný termín ale zatím neuvedla. Stejně jako Sodexo zatím nabízí elektronickou formu jen u poukazů na „volnočasové benefity“. „Ohledně e-stravenek jsme nyní ve fázi analýz a jejich vyhodnocování,“ říká mluvčí Chèque Déjeuner Etela Fiantová. Výhody podle ní sráží malá síť provozoven s terminály a vysoké náklady na vybudování celé technologické platformy.

Ani Sodexo se nechystá zcela nahradit papírové poukazy. Půjde prý jen o rozšíření nabídky, zdůrazňuje mluvčí společnosti Lucie Miřácká.

 

Právě se děje

Další zprávy