Pražský dopravní podnik prodlouží test elektrobusu, chce sledovat hlavně životnost baterií

ČTK ČTK
2. 9. 2016 14:30
Elektrobus jezdil po Praze prázdný i v plném provozu s cestujícími. Původně mělo testování skončit letos 31. srpna, nakonec ale potrvá ještě rok.
Elektrobus.
Elektrobus. | Foto: Vojtěch Marek

PrahaPražský dopravní podnik (DPP) o rok prodloužil zkušební provoz elektrobusu. Ten bude po Praze jezdit minimálně do srpna 2017. Původně mělo testování skončit letos 31. srpna. V pátek to sdělil mluvčí DPP Jiří Štábl.

V následujícím provozu chce dopravce sledovat především životnost baterií. DPP testuje od loňského září autobus SOR/Cegelec EBN 11.

"Cílem pro druhý rok provozu je sledování stavu a životnosti baterií a zároveň hodnocení technických úprav. V závěru letošního června byl totiž systém topení a klimatizace doplněn o tepelné čerpadlo," uvedl Štábl.

Elektrobus jezdil po Praze prázdný i v plném provozu s cestujícími. Pražané si jej mohli všimnout například u stanice metra A Želivského, kde má dobíjecí stanici – nabíjen je pomocí pantografu z troleje. "Standardní dojezd elektrobusu s cestujícími se při využívání provozních přestávek pro nabíjení pohybuje v rozmezí 265 až 350 kilometrů," uvedl Štábl.

Vozy poháněné elektřinou chce Praha využívat kvůli zlepšení ovzduší ve městě. "Právě elektrobusy by mohly být tím správným řešením veřejné dopravy zejména v lokalitách, které trpí nadměrnou dopravní zátěží a znečištěním ovzduší, jako je třeba Spořilov," uvedl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Použití elektrobusu plánuje i radnice Prahy 4. Ta se letos v červnu rozhodla, že se od září zapojí do vývoje elektrobusu bez řidiče. Praha 4 by tak mohla být v příštím roce místem, kde by mohl být testován. Vůz má na sobě mít stovky čidel, která sledují jeho okolí a kterými je pak řízen, a to prostřednictvím GPS.

 

Právě se děje

Další zprávy