Elektřina v příštím roce nezlevní kvůli regulované ceně. Za plyn lidé mírně ušetří

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 26. 11. 2015 15:58
Energetický regulační úřad zvýší regulovanou část ceny u elektřiny, zahrnující například platby za přenos a distribuci, zvýšení však bude vykompenzováno zlevněním samotné elektřiny na trhu. Koncové ceny tak zůstanou v příštím roce zhruba stejné, u zemního plynu mírně klesnou. Jednotliví dodavatelé čekali s konečnými cenami pro příští rok právě na dnešní rozhodnutí regulátora.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Cena elektřiny pro koncové zákazníky zůstane v příštím roce zhruba stejná jako letos, u plynu se sníží asi o jedno až dvě procenta. Oznámil to dnes Energetický regulační úřad (ERÚ), který sice u elektřiny zvýší regulovanou část ceny, zahrnující například platby za přenos a distribuci, zvýšení však bude vykompenzováno zlevněním samotné elektřiny na trhu.

"Na jedné straně je nárůst požadavků energetických společností, aby mohly zajistit bezpečné dodávky. Na druhé straně chceme, aby cena byla nízká. Vyvážit to vyžaduje, řekla bych, 'laboratorní' váhy," řekla dnes předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. Místopředseda ERÚ Jan Nehoda doplnil, že vliv na cenu elektřiny budou mít i náklady spojené s ochranou energetické infrastruktury.

Změna regulovaných cen pro konkrétního zákazníka se bude lišit v závislosti na regionu, kde je zákazník připojen k soustavě. Odlišnosti mohou být způsobeny zvolenou distribuční sazbou, odlišným charakterem odběru a množstvím spotřebované elektřiny. Konečnou cenu ovlivní i volba dodavatele silové elektřiny, což má vliv na neregulovanou složku ceny.

Regulovaná složka tvoří více než polovinu výsledné ceny elektřiny, cenu takzvané silové elektřiny určují jednotliví dodavatelé sami. ERÚ odhaduje meziroční pokles neregulované části ceny elektřiny přibližně do pěti procent v závislosti na typu nabídky dodavatele.

Podle analytika portálu Ušetřeno.cz Tomáše Suchého je dokonce možné, že elektřina pro domácnosti na základě dnešního rozhodnutí ERÚ zlevní. Uvedl, že pokles by mohl být do dvou až tří procent. "Na vyúčtování se to domácnostem projeví roční úsporou v řádu stokorun. Změny nejvíce pocítí domácnosti s nejvyšší spotřebou," řekl dnes Suchý. Pouze minimální změny v cenách naopak předpokládá analytik BH Securities Petr Hlinomaz. "Rok 2016 nebude významný z pohledu průměrných korunových pohybů konečných cen elektřiny," uvedl.

Podobná situace jako u elektřiny je u plynu, kde regulovaná část tvoří zhruba čtvrtinu výsledné ceny. Například pro domácnosti a maloodběratele ji ERÚ sice zvýšil průměrně o více než pět procent, vzhledem k vývoji na velkoobchodním trhu ale úřad předpokládá, že pro příští rok klesne výše neregulované složky o zhruba tři až pět procent. Celková úspora za plyn by tak mohla činit jedno až dvě procenta, uvedl úřad. Na větší úsporu by měli dosáhnout především velkoodběratelé. "Čím bude spotřeba plynu větší, tím větší úspora bude," uvedl Nehoda.

Podobná situace jako u elektřiny je u plynu, kde regulovaná část tvoří zhruba čtvrtinu výsledné ceny. Například pro domácnosti a maloodběratele ji ERÚ sice zvýšil průměrně o více než pět procent, vzhledem k vývoji na velkoobchodním trhu ale úřad předpokládá, že pro příští rok klesne výše neregulované složky o zhruba tři až pět procent. Celková úspora za plyn by tak mohla činit jedno až dvě procenta, uvedl úřad. Na větší úsporu by měli dosáhnout především velkoodběratelé.

"Na regulovanou složku ceny plynu negativně působil především fakt, že kvůli teplé zimě a nižší spotřebě plynu nevybraly distribuční společnosti stanovené prostředky na provoz soustav, a tudíž jsme museli tuto ztrátu v souladu se závaznými právními předpisy dorovnat," dodala Vitásková.

Jednotliví dodavatelé vesměs čekali s konečnými cenami pro příští rok na dnešní rozhodnutí ERÚ. Většina z nich, včetně největších hráčů, ale již dříve slíbila, že energie zákazníkům nezdraží.

 

Právě se děje

Další zprávy