Recept na růst? Španělsko má nový stimulační balíček

Tereza Holanová Tereza Holanová
2. 6. 2014 10:45
Vláda chce nalít do ekonomiky 6,3 miliardy eur. Peníze získají malé a střední podniky, kromě toho chce podpořit výzkum či rozvoj infrastruktury.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Madrid - Španělská vláda pokračuje v boji s hospodářským poklesem. Aby dostala tamní trh definitivně zpět do takzvaných černých čísel, dohodla se na dalším stimulačním balíčku. V rámci toho má nalít do ekonomiky 6,3 miliardy eur.

Konkrétní podoba reformy bude zveřejněna v pátek. Podle BBC má jít o výhodně úročené úvěry malým a středním podnikům, dále o investice zaměřené na rozvoj, výzkum, dopravu a úspory energie.

Okolo 2,7 miliardy eur má zaplatit soukromý sektor, zbylých 3,6 miliardy eur pak vláda.

Kromě toho chce kabinet ulevit firmám a snížit základní sazbu podnikové daně z 30 na 25 procent. "Naším cílem je nechat větší část příjmů v rukou rodin, zlepšit konkurenceschopnost ekonomiky, zvýšit míru úspor a podpořit tvorbu pracovních míst," říká premiér Mariano Rajoy.

Polovina mladých bez práce

Bez práce bylo ve čtvrté největší ekonomice eurozóny v březnu 25,3 procenta osob, mezi mladými lidmi do 24 let se přitom míra nezaměstnanosti pohybovala nad 50 procenta. Pokles pod 20 procent očekává vláda až v roce 2017.

Jihoevropská ekonomika doplatila podobně jako například Lotyšsko na prasknutí realitní bubliny. V roce 2012 muselo Španělsko požádat Evropskou komisi a Mezinárodní měnový fond o finanční injekci, ta měla hodnotu 100 miliard eur.

Z recese se tamní ekonomika dostala až v loňském říjnu a nyní se začíná vracet k růstu. V prvním kvartále tohoto roku tu rostl HDP o 0,4 procenta, což bylo nejrychlejší tempo od roku 2008.

Kritici: Balíček prohloubí deficit

Kritici ale upozorňují, že aktuální balíček ještě zvýší schodek španělského rozpočtu.

Ten loni činil 7,1 procenta HDP, letos by měl klesnout na 5,6 procenta, v příštím roce pak opět vzrůst na 6,1 procenta HDP, předpokládá Evropská komise. "Povolený limit", který noví zájemci o vstup do eurozóny musí stále tvrdě dodržovat, přitom činí tři procenta HDP.

 

Právě se děje

Další zprávy