Lidé hodnotí ekonomickou situaci Česka nejlépe za sedmnáct let, ukázal průzkum

ČTK ČTK
9. 2. 2016 20:35
Čeští občané hodnotí ekonomickou situaci České republiky nejlépe od roku 1999, odkdy jsou k dispozici srovnatelná čísla, ukázal lednový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění.Za dobrou ji považuje 32 procent lidí. Pozitivněji situaci hodnotí podnikatelé a živnostníci, stoupenci politického pravého středu, voliči ANO a lidé důvěřující vládě. Kritičtější jsou naopak lidé od 60 let věku, nezaměstnaní, stoupenci levice a občané, kteří vládě nedůvěřují.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Češi hodnotí ekonomickou situaci země nejlépe od roku 1999, odkdy jsou k dispozici srovnatelná čísla, ukázal lednový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Za dobrou ji považuje 32 procent lidí, naopak za špatnou 26 procent. Dosud nejlépe lidé v Česku vidí také životní úroveň vlastní domácnosti. 

Autoři průzkumu upozornili na to, že v uplynulých dvou letech se pohled obyvatel na ekonomickou situaci v ČR zlepšoval "prakticky kontinuálně". Proti loňskému prosinci kladných hodnocení přibylo o dva procentní body, negativních naopak o procentní bod ubylo.

"Aktuální hodnocení ekonomické situace, ačkoli se statisticky významně neodlišuje od prosincového šetření, znamená nový historicky absolutně nejlepší výsledek za celou dobu realizace srovnatelných výzkumů od roku 1999, když vůbec poprvé podíl příznivého hodnocení překonal hladinu 30 procent a zároveň statisticky významně převýšil podíl negativního hodnocení," uvedlo CVVM.

Největší podíl lidí, stejně jako v prosinci 40 procent, ale ekonomickou situaci označil jako ani dobrou, ani špatnou. Optimismus v hodnocení podle autorů průzkumu roste s příjmem, spokojeností se životem a politickou situací a také s dosaženým vzděláním respondentů.

Podnikatelé a živnostníci jsou spokojenější

Pozitivněji situaci hodnotí podnikatelé a živnostníci, stoupenci politického pravého středu, voliči ANO a lidé důvěřující vládě. Kritičtější jsou naopak lidé od 60 let věku, nezaměstnaní, stoupenci levice a občané, kteří vládě nedůvěřují.

Očekávání budoucího ekonomického vývoje bylo v lednu méně optimistické než o měsíc dřív, ale výrazně lepší než před rokem. Zlepšení předpokládalo 26 procent proti prosincovým 28 procentům, u zhoršení se podíl zvýšil ze 17 na 19 procent. Téměř beze změn zůstal těsně pod 50 procenty podíl lidí, podle kterých se situace nezmění.

Životní úroveň vlastní domácnosti hodnotila v lednu jako dobrou polovina dotázaných, jako špatnou jen 14 procent. Zbylých 36 procent ji označilo za ani dobrou, ani špatnou. Proti prosinci tak ubylo negativních hodnocení, víc naopak bylo těch kladných.

CVVM upozornilo, že v lednu se dostal na historické maximum 45,5 procenta průměr kladných hodnocení za poslední rok, zatímco jako špatnou označilo životní úroveň své domácnosti v průměru za posledních 12 měsíců jen 16,8 procenta lidí.

Průzkumu CVVM se mezi 11. a 18. lednem zúčastnilo 1047 lidí ve věku od 15 let.

 

Právě se děje

Další zprávy