Egypt kvůli odlivu turistů ztrácí sedm miliard korun měsíčně. Zastavení letů může trvat měsíce

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
11. 11. 2015 14:14
Egypt přichází kvůli ztrátě zejména britských a ruských turistů po nedávném pádu letadla měsíčně v přepočtu o miliardy korun. Lety do turistického resortu Šarm aš-Šajch na pobřeží Rudého moře zastavilo již několik aerolinií. Běžné lety budou obnoveny, až bude prověřena bezpečnost egyptských letišť, to ale podle některých odhadů může trvat i měsíce. Cestovní ruch se podílí na celkovém hrubém domácím produktu země více než z desetiny.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Káhira - Egypt přichází kvůli ztrátě zejména britských a ruských turistů po nedávném pádu letadla měsíčně o 2,2 miliardy egyptských liber (v přepočtu zhruba sedm miliard korun). Podle zpravodajského serveru Ahram Online to dnes uvedl egyptský ministr pro cestovní ruch Hišám Zaazú.

Lety do turistického resortu Šarm aš-Šajch na pobřeží Rudého moře zastavilo již několik aerolinií. Podle západních vyšetřovatelů by totiž na vině pádu letadla s převážně ruskými turisty mohla být bomba. Běžné lety mají být obnoveny, až bude prověřena bezpečnost egyptských letišť. Ovšem například v Rusku se spekuluje, že to může trvat i měsíce.

Z Egypta mezitím byly evakuovány tisíce ruských a britských turistů. Tamní vláda nicméně zdůrazňuje, že vyšetřování stále probíhá a na závěry je příliš brzy, připomněl egyptský deník.

Cestovní ruch se podílí na celkovém hrubém domácím produktu země více než z desetiny a devizových příjmech více než 19,3 procenta. 

Ztrátu ze zastavení řady letů do Egypta ale pocítí také ruské cestovní kanceláře, které ji zatím odhadují na 200 milionů dolarů (pět miliard korun). "Budou-li lety pozastaveny na dva tři měsíce, bude to znamenat ztrátu 200 milionů dolarů," řekla výkonná ředitelka Asociace ruských cestovních kanceláří Maja Lomidzeová. Jenom samotná evakuace tisíců Rusů z Egypta přijde na 22 milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy