ECB upozornila na úniky ekonomických dat v USA, investoři byli údajně o krok napřed

ČTK ČTK
3. 5. 2016 20:47
Američtí investoři vydělali miliony dolarů díky tomu, že se dostali k uniklým důležitým ekonomickým datům dříve než zbytek trhu, tvrdí ve studii Evropská centrální banka. Inivestoři se u 11 z 21 důležitých ekonomických zpráv se ceny na trzích vydaly "správným" směrem ještě předtím, než byly údaje oficiálně zveřejněny. Autoři studie tvrdí, že jejich zjištění poukazují na rozsáhlý únik informací. Přesvědčivé důkazy však nemají.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Frankfurt nad Mohanem - Miliony dolarů možná vydělali američtí investoři díky tomu, že se dostali k uniklým důležitým ekonomickým datům dříve než zbytek trhu. Naznačila to studie Evropské centrální banky (ECB).

Výzkumníci sledovali, jak se vyvíjelo obchodování před zveřejněním důležitých zpráv z americké ekonomiky, které mohly ovlivnit ceny na finančních trzích. Mezi tyto údaje patřil třeba index spotřebitelské důvěry v USA, údaje z tamního trhu s bydlením nebo rychlý odhad výkonu americké ekonomiky.

U 11 z 21 důležitých ekonomických zpráv se ceny na trzích vydaly "správným" směrem ještě předtím, než byly údaje oficiálně zveřejněny. Investoři tudíž správně nakupovali nebo prodávali akcie či americké vládní dluhopisy, a zjevně tak předjímali vliv dané zprávy na trhy, citoval ze zprávy britský zpravodajský server BBC. V sedmi případech byl tento posun "významný", tvrdí studie, která pokrývá období od ledna 2008 do března 2014.

Autoři studie tvrdí, že jejich zjištění poukazují na rozsáhlý únik informací. Přesvědčivé důkazy však nemají. Celá věc by se podle nich měla stát předmětem vyšetřování, uvádí se v dokumentu, který ECB zveřejnila v pondělí.

Veřejné orgány v USA podléhají směrnicím o základních federálních ekonomických indikátorech. Zpráva ECB ale tvrdí, že na významném pohybu cen se ve většině případů podílela data zveřejněná soukromými firmami, na které se tato pravidla nevztahují.

 

Právě se děje

Další zprávy