Nová dvacetieurovka půjde hůř padělat. ECB ji poprvé ukázala

ČTK ČTK
24. 2. 2015 17:10
Nová bankovka v nominální hodnotě 20 eur bude uvedena do oběhu 25. listopadu.
Novinka se představuje.
Novinka se představuje. | Foto: Reuters

FrankfurtEvropská centrální banka dnes ve Frankfurtu poprvé představila novou eurobankovku o nominální hodnotě 20 eur s lepšími ochrannými prvky proti padělání.

Dokonalejší zabezpečení bankovky představuje zejména takzvané "okno s podobiznou" obsažené v hologramu. Když se bankovka nastaví proti světlu, okno zprůhlední a zobrazí se v něm podobizna mytologické postavy Európy, která je viditelná z obou stran bankovky.

"Okno s podobiznou představuje v technologii výroby bankovek opravdovou inovaci," uvedl prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi, když dvacetieurovou bankovku představoval.

Foto: Reuters

Tato hodnota je podle ECB jednou z nejpoužívanějších - v hojné míře ji vydávají bankomaty a přijímá ji mnoho prodejních automatů. Stejně jako nové bankovky o nominální hodnotě pět a deset eur obsahuje i nová bankovka ve vodoznaku takzvané smaragdově zelené číslo a podobiznu Európy.

Nová bankovka bude uvedena do oběhu 25. listopadu. V následujících devíti měsících se na její příchod budou moci připravit výrobci strojů na zpracování bankovek a zařízení na ověřování jejich pravosti, zpracovatelé hotovosti a jiní zainteresovaní činitelé.

Eurobankovky v současnosti coby platidlo sdílí asi 338 milionů lidí v 19 zemích eurozóny. Jejich celková nominální hodnota činí bilion eur. Nová dvacetieurovka je třetí bankovkou ze série Europa, která postupně nahrazuje původní sérii zavedenou v roce 2002.

Foto: Reuters

V sérii Europa již byly vydány nové verze bankovek v hodnotě pět eur a deset eur. Po dnes představené bankovce budou následovat rovněž nové verze v hodnotě 50 eur, 100 eur, 200 eur a 500 eur. 

Česká republika není členem eurozóny, ale podobně jako ostatní unijní státy slíbila v přístupové smlouvě do EU euro přijmout. Žádný časový rozvrh však smlouva neuvádí. Česko musí nejdříve splnit konvergenční kritéria, mimo jiné udržet stabilitu devizového kurzu či hrubý veřejný dluh k HDP pod 60 procenty. Prezident Miloš Zeman minulý týden prohlásil, že v radě České národní banky chce mít lidi podporující vstup ČR do eurozóny.

 

Právě se děje

Další zprávy