Duha: Dotace spalování je dražší než obnovitelné zdroje

ČTK ČTK
11. 9. 2013 16:22
Komora obnovitelných zdrojů energie a Hnutí Duha protestují proti vládnímu návrhu.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Dotování elektřiny z uhelných či plynových elektráren je výrazně dražší než podpora obnovitelných zdrojů energie. Tvrdí to Komora obnovitelných zdrojů energie a Hnutí Duha, které se ostře postavily proti vládnímu návrhu, který ve čtvrtek začne projednávat Senát. Návrh, který má stabilizovat ceny elektřiny, počítá s takzvanou fosilně odpadovou variantou.

"Je paradoxní, že Poslanecká sněmovna dala přednost podpoře spalování odpadu ve spalovnách a spalování fosilního uhlí a zemního plynu pro výrobu elektřiny a tepla ve velkých centrálních zdrojích (takzvané kogenerace) před pokračováním rozumného regulovaného rozvoje perspektivních technologií obnovitelných zdrojů energie - větrné elektrárny, malé bioplynové stanice a geotermální zdroje," myslí si Štěpán Chalupa z Komory OZE.

Zatímco vládní návrh by si podle jejich propočtů vyžádal ročně náklady ve výši přes tři miliardy, návrh ekologů by stál kolem 1,2 miliardy. Ekologové také tvrdí, že za letošní rok jsou celkové náklady na podporu takzvaně čisté energie 37,5 miliardy, zatímco vláda uvádí, že to je kolem 45 miliard. Na podporu kogenerace a spalování odpadů půjde podle nich sice jen 1,8 miliardy korun, škody způsobené uhelnými elektrárnami se prý ale pohybují ve výši 51 miliard za rok.

Senátní výbor ale ve středu doporučil novelu schválit, mají se tak omezit dopady podpory obnovitelných zdrojů na spotřebitele i na státní rozpočet. Tuzemské domácnosti prý totiž platí druhé nejvyšší poplatky za obnovitelné zdroje v Evropě a tuzemský průmysl dokonce nejvyšší poplatky.

Podle ekologů je ale za podporou tohoto návrhu konkurenční boj mezi velkými hráči na českém energetickém trhu a zástupci fotovoltaiky.

 

Právě se děje

Další zprávy