Druhá pokuta za Jukos. Rusko musí platit další miliardy

ČTK ČTK
Aktualizováno 31. 7. 2014 11:21
O odškodnění pro bývalé akcionáře Jukosu rozhodl ve čtvrtek také Evropský soud pro lidská práva.
Michail Chodorkovskij, bývalý majitel Jukosu.
Michail Chodorkovskij, bývalý majitel Jukosu. | Foto: Reuters

Štrasburk - Rusko musí zaplatit bývalým akcionářům ropné společnosti Jukos za vyvlastnění jejich majetku další odškodné ve výši 1,9 miliardy eur (52,3 miliardy Kč). Rozhodl o tom ve čtvrtek Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Ruské ministerstvo spravedlnosti označilo verdikt za nespravedlivý a zaujatý.

Soud se v roce 2011 částečně vyslovil ve prospěch Ruska, když rozhodl, že ruské úřady nechtěly Jukos "záměrně zničit", současně však konstatoval, že Rusko porušilo právo na majetek a tři články konvence o lidských právech.

Dnes rozhodl, že kromě výše zmíněného odškodného musí Moskva zaplatit rovněž 300 tisíc eur (8,3 milionu Kč) za soudní náklady a výdaje.

Rusko má nyní tři měsíce na to, aby se odvolalo. "Ministerstvo spravedlnosti nepovažuje tento verdikt jako příklad spravedlivého a nestranného přístupu při posuzování právních a skutkových okolností případu," citovala z prohlášení ruského ministerstva spravedlnosti agentura Interfax.

Rozhodnutí štrasburského soudu padlo jen pár dní poté, co o odškodnění bývalých akcionářů Jukosu rozhodoval i arbitrážní soud v nizozemském Haagu.

Ten konstatoval, že úředníci podřízení prezidentu Vladimiru Putinovi zmanipulovali právní systém s cílem nechat firmu zbankrotovat. A rozhodl o odškodném ve výši 50 miliard dolarů (přes bilion Kč) pro pět bývalých akcionářů firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy