Drama začíná nanovo. Tsipras narazí, Evropě došla trpělivost

Tereza Holanová Tereza Holanová
Aktualizováno 7. 7. 2015 8:02
Řecká vláda doma sice uspěla, jednání s Evropou ale výsledek nedělního referenda značně zkomplikuje, varují zástupci eurozóny. Kritici dalších reforem naopak věří, že se Řeckem inspirují i další země.
Řecké Ne evropským návrhům.
Řecké Ne evropským návrhům. | Foto: Reuters

Atény - Přetahovaná mezi řeckou vládou a zahraničními věřiteli o to, za jakých podmínek získá zadlužená jihoevropská země další půjčku, nedělním referendem neskončila. Naopak.

Řecký premiér Alexis Tsipras je sice odhodlaný vrátit se v nejbližších dnech domů s podepsanou dohodou, která zajistí zemi další peníze, a umožní tak mimo jiné po více než týdnu opět otevřít banky (ještě před hlasováním sliboval řešení do 48 hodin). To ale nebude jednoduché.

Zástupci eurozóny totiž po vyhlášení výsledku referenda, ve kterém se 61,3 procenta Řeků vyslovilo proti dosavadním návrhům, zostřili rétoriku. Takže není jisté, zda zemi vyjdou vstříc, nebo budou výměnou za evropské miliardy požadovat ještě tvrdší reformy než dosud.

"Výsledek 'Ne' bohužel prohloubil mezeru mezi Řeckem a zbytkem zemí eurozóny," prohlásil v pondělí místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis. Podle europoslance Guye Verhofstadta Tsipras sice vyhrál referendum doma, ale ztratil důvěryhodnost ve zbytku Evropy.

Míč je teď proto na řeckém hřišti, a pokud země stojí o pomoc, musí slíbit striktní reformy, shrnul situaci finský ministr financí Alex Stubb, který se už dnes krátce po poledni bude s dalšími kolegy ze zemí platících eurem radit, jak v celé krizi postupovat dál.

Zatím poslední návrh předložila řecká vláda věřitelům 30. června. Představitelé takzvané Euroskupiny se ale do nedělního referenda, před kterým přímo členové Tsiprasova kabinetu vybízeli lidi k hlasování proti návrhům, odmítli tímto dokumentem zabývat. Další plány očekávají ministři financí eurozóny během dneška, tak aby o nich mohli odpoledne jednat.

Ne znamená Ano svobodě

Řecká vláda naopak věří, že se díky silnému "Ne" její vyjednávací pozice zlepšila - například v tom, že zbytek eurozóny bude "muset" vůli řeckého lidu respektovat, a vyjde mu tak spíše vstříc.

Podle bývalého řeckého ministra financí Janise Varufakise, který byl do konce minulého týdne vedle Tsiprase nejviditelnějším členem řecké vlády, zůstane referendum v historii navždy jako jedinečný okamžik, kdy malý stát povstal proti dluhovému otroctví. "Slavné 'Ne', které naši voliči dali najevo demokratům na celém světě, je jen začátek," napsal v příspěvku, v němž oznámil svoji rezignaci.

V dalším textu zdůraznil, že řecké "Ne" je zároveň majestátní a velké "Ano" svobodné Evropě, která bude sociálně spravedlivá.

Inspirace pro zbytek Evropy

"Pokud instituce chtějí, aby byla Evropa demokratická a jednotná, a pokud nechtějí zlikvidovat její ekonomiku, tak musí najít spolu s řeckou vládou kompromis. Myslím si, že je to jediné řešení," vysvětluje řecký pohled na výsledek referenda George Petropoulos, který je členem představenstva tamních odborů Adedy.

Malé Řecko podle něj ukázalo, že lze výhružky větších států odmítnout, a stane se tak inspirací pro další země, ve kterých hrozí potlačování svobody též. Na otázku Aktuálně.cz, o které země se jedná, dodává, že prakticky o všechny v Evropské unii.

O tom, zda se povede nejistou situaci v Řecku v nejbližších dnech vyřešit, podle něj už rozhodnou evropské instituce. "My jsme návrhy již předložili, teď to záleží jen na nich,“ uvádí.

Řecká vláda podle něj svoji práci odvedla a nyní závisí na eurozóně, zda chce dohodu, nebo ne. Stejně tak zdůrazňuje, že pokud bude Evropská centrální banka ochotna navýšit současný limit nouzových půjček Řecku, mohou místní banky znovu otevřít "třeba za hodinu". Evropští centrální bankéři se však v neděli večer rozhodli limit pro půjčky nenavyšovat.

Čekal se vyrovnanější výsledek

Samotný výsledek referenda každopádně překvapil Řeky na obou "březích". "Očekávali jsme s dalšími lidmi, že to bude zhruba padesát na padesát," tvrdí studentka práv Kontantia Natsiou, která se v minulých týdnech účastnila všech demonstrací na podporu spolupráce s Evropou.

To, že bude proti návrhům věřitelů hlasovat přes 61 procent Řeků, ji zaskočilo. "Nechápu to… a jsem osobně hodně zklamaná," hodnotí výsledek referenda.

Výsledek překvapil i odboráře, byť opačně. "Nikdo nepočítal s podobně krásným číslem. Čekali jsme, že to bude nějakých 52 ku 48 procentům," tvrdí Petropoulos. Přímo hlavní odborová organizace v Řecku minulé úterý na svém webu vyzvala členy i řadové zaměstnance, aby zaškrtli při hlasování "Ne".

Lid povstal proti výhružkám

Většina Řeků se podle Petropoulose cítí nejistě, pokud jde o jejich budoucnost. "Zároveň tu je vidět jejich zloba na instituce, což je důvod, proč volili Ne. Nesnášejí, jak zahraniční věřitelé ponižují řeckou vládu i řecký lid," vysvětluje.

"Lidé, které znám a kteří hlasovali proti, říkali přesně právě toto," souhlasí Natsiou.

Zmíněná vystrašenost podle Petropoulose zafungovala zvláště na chudé Řeky mnohem více než hrozba, že tak banky nejspíše neotevřou ani tento týden. "Více než polovina lidí v Řecku nemá peníze, spousta jich je placena minimálně," zdůrazňuje navíc s tím, že kapitálové kontroly tedy - navzdory frontám před bankomaty - spoustu obyvatel vůbec nezajímají.

Někteří obyčejní zaměstnanci se také podle něj v posledním týdnu setkali s výhružkami, že pokud budou volit Ne, nebude pro ně v dalších týdnech už práce.

"Vím o několika případech od našich členů. Nezmiňoval bych konkrétní jména, i když tady v Řecku každý ví, o koho jde - šlo to hlavně od supermarketů a řeckých bank. A spousta těchto společností dala zaměstnancům také na minulý týden nucenou dovolenou s tím, že musí trpět kvůli své vládě," dodává pro Aktuálně.cz.

Řecký lid podle něj tudíž povstal a celé vydírání odmítl.

Referendum jsme si mohli ušetřit

Studentka Natsiou, která ještě v sobotu večer napsala na svůj Facebook: "Zítra řekneme Ano! Ano Řecku, Ano Evropě, Ano odpovědnosti," to ale vidí jinak. "V referendu jsem volila Ano, protože nesouhlasím s tím, jakým způsobem tato vláda s Evropou vyjednávala, a celkově s jejím přístupem," říká.

Pokud by podle ní získali převahu zastánci reforem, vláda by měla k návrhům eurozóny při diskusích o další záchraně Řecka více respektu. Stejně tak souhlasí s názory některých evropských politiků, že Řekové volbou "Ne" jen zkomplikovali cestu ke kompromisu.

"Řada z nás navíc po tom všem, kdy Varufakis odešel a Tsipras je poprvé od svého zvolení ochoten pořádně mluvit se zástupci dalších řeckých stran, nechápe, proč se toto referendum vůbec muselo konat," doplňuje. Řekové si celou kampaň, která rozdělila obyvatele na dvě strany a kterou provázela vyhrocená kampaň, mohli podle ní odpustit.

O žádných dalších demonstracích příznivců "Ano" Natsiou zatím neví. "Referendum je za námi a výsledek je jasný," komentuje.

Stejně tak vyčkávají zastánci "Ne". Odboráři i další kritici evropských návrhů nyní podle Petropoulose sledují, s jakým výsledkem se premiér Tsipras vrátí z evropských jednání.

 

Právě se děje

Další zprávy