Dráhy podaly žalobu na antimonopolní úřad. Kvůli pokutě

ČTK ČTK
17. 3. 2015 14:22
České dráhy se brání milionové pokutě od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže za chybný pronájem lokomotiv Taurus od rakouských drah v roce 2014.
Lokomotiva Taurus. Ilustrační snímek.
Lokomotiva Taurus. Ilustrační snímek. | Foto: Siemens

Brno -  České dráhy podaly žalobu ke Krajskému soudu v Brně. ČTK to potvrdila mluvčí soudu Lenka Smutná Polachová. Žalobu proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) podala i rakouská společnost ÖBB, která lokomotivy drahám dodala.

České dráhy rozhodnutí ÚOHS z konce loňského roku dlouhodobě zpochybňují a poukazují na to, že při pronájmu lokomotiv postupovaly podle pravidel Úmluvy o mezinárodní železniční přepravě (COTIF) spočívající na vzájemném využívání vozidel na mezistátních spojích.

"Proti rozhodnutí ÚOHS jsme podali správní žalobu. Ta však nemá odkladný účinek, proto jsme pokutu již zaplatili. S ohledem na probíhající spor nemohu věc více komentovat," řekl dnes ČTK Radek Joklík z tiskového oddělení ČD. Podle Smutné ani jedna z žalujících firem nepodala návrh na odkladný účinek svých žalob.

ÚOHS podle dřívějších informací v dalším správním řízení posuzuje smlouvy, které České dráhy uzavřely na základě téže dohody s Österreichische Bundesbahnen - Produktion v předchozích letech. Český státní dopravce za ně dostal od ÚOHS pokutu dva miliony korun, proti ní se ale odvolal.

Lokomotivy Taurus jako jediné vozí vlaky Railjet na mezinárodních spojích mezi Prahou, Vídní a Štýrským Hradcem. České dráhy je mají pronajaté od rakouských drah. První souprava rychlovlaku Railjet vyjela loni 6. května ve zkušebním provozu s cestujícími z Prahy do Břeclavi. Od poloviny června jezdí na lince do Rakouska.

 

Právě se děje

Další zprávy