Plátcům DPH přibude papírování, základní limit ale neklesne

Petr Kučera Petr Kučera
7. 11. 2014 17:29
Ministr financí Andrej Babiš prosadil, aby plátci DPH posílali každý měsíc finančním úřadům takzvaný kontrolní výkaz s údaji z daňových dokladů.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha – Limit pro povinnou registraci plátců daně z přidané hodnoty od příštího roku neklesne tak, jak předpokládá zákon schválený už v roce 2011.

Poslanci dnes totiž podpořili návrh ministerstva financí, aby limit od 1. ledna 2015 zůstal na dosavadní úrovni jednoho milionu korun. O záměru informoval online deník Aktuálně.cz už v květnu.

Se snížením limitu na 750 tisíc korun počítá novela, kterou poslanci schválili už v roce 2011 na návrh tehdejšího ministra financí Miroslava Kalouska. Její účinnost však nakonec odložili až na leden 2015.

Současné ministerstvo financí se však rozhodlo toto snížení zrušit ještě předtím, než začne platit. V praxi se tedy nic nezmění. Důvodem zrušení je odklad projektu jednotného inkasního místa, prosazovaného právě Kalouskem.

Hlášení každý měsíc

Plátcům DPH ale současně od roku 2016 přibude administrativa. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) totiž prosadil, aby každý měsíc posílali finančním úřadům takzvaný kontrolní výkaz s údaji z daňových dokladů. Měsíčně budou muset podávat hlášení i podnikatelé, kteří dosud podávají přiznání k DPH čtvrtletně.

Cílem zpřísnění je podle Babiše boj proti daňovým únikům. Poctivým podnikatelům sice podle něj přibude papírování, ve výsledku jim ale postih neplatičů DPH pomůže, protože odstraní nepoctivou konkurenci. Elektronický formulář má být jakýmsi předstupněm elektronické evidence tržeb (modernější verze registračních pokladen), kterou chce ministerstvo zavést později.

„Na půl milionu plátců DPH se stane rukojmími finanční správy v rámci boje proti mnohonásobně menšímu počtu vědomých daňových podvodníků. Neplacení daní považujeme za neférovou konkurenční výhodu oproti řádným podnikatelům, i přes to však nemůžeme akceptovat další nárůst byrokratické zátěže, který by byl s takovou normou spojen,“ říká k tomu ale mluvčí Hospodářské komory Lenka Vodná.

Nárůst administrativy kritizovali také předseda opoziční ODS Petr Fiala nebo exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Nárůst administrativy podle nich nepovede k účinnějšímu výběru daně.

Přenesená daňová povinnost se rozšíří

Podle schváleného návrhu se od roku 2015 rozšíří uplatnění mechanismu přenesení daňové povinnosti. Mechanismus reverse charge má omezit daňové úniky. Je založen na principu, že v případě poskytnutí služeb nebo zboží nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel. Prodejce vystaví daňový doklad, kde proti běžnému daňovému dokladu neuvede výši DPH. Místo toho uvede, že výši daně je povinen doplnit a přiznat odběratel.

Kromě dosud stanoveného převodu povolenek na emise skleníkových plynů se má toto přenesení nově vztahovat také například na dodání mobilních telefonů, zařízení s integrovanými obvody, herních konzolí, tabletů a laptopů, dodání obilovin a technických plodin včetně olejnatých semen a cukrové řepy a na dodání surových či polozpracovaných kovů včetně drahých kovů.

Ministerstvo financí chce dále zavést režim přenesení daňové povinnosti u dodání nemovitých věcí v případě, kdy se plátce po uplynutí časového testu pro osvobození rozhodne uplatnit daň.

Změny se také týkají zvláštního režimu pro investiční zlato, kde je cílem omezit zneužití tohoto zvláštního režimu a z tohoto plynoucí daňové úniky.

 

Právě se děje

Další zprávy